Трудовите колективи под женско ръководство са по-успешни. Въпреки това някои са скептични относно ръководната роля на нежния пол. Това сочи научно изследване, публикувано от базирания в Бон Научноизследователски институт по въпросите на трудовата дейност и нейното бъдеще (IZA). Подробности оповестява в. "Курир".

Повод за изследването е станал обхватен експеримент по екипна работа, осъществен в италиански университет. Експериментът е обхванал 430 студенти, които доброволно са решили да положат част от изпитите си в екипи. Кой в коя група ще попадне и кой ще я оглави, е било решено чрез жребий.

Така изследователите са били в състояние да установят ефекта относно различни полови констелации при реална трудова среда. Досега подобни експерименти относно работа в екип са били извършвани предимно при лабораторни условия.

Ръководствата на екипите са имали за задача да координират съвместни дискусии и подготовката за изпити, включително държавни.

Въпреки условието времето за подготовка на отделните екипи да е с една и съща продължителност, водените от жени групи са получили по-високи оценки. При това решаващи са били индивидуалните постижения на студентите. Под женско ръководство предимно студентки са били в по-добра форма. Ръководителките на екипите не са осъзнавали този ефект. Самите те не са оценявали постигнатото от тях като по-добро в сравнение с мъжете, ръководителите на екипи.

Според учените жените заделят повече време в полза на екипа чрез координираща дейност и отделяне на внимание на всеки, дори когато за самите тях остава по-малко време за учебна подготовка. Наред с това ръководителките на екипи са гледали на работата си като на особена отговорност и в сравнение с колегите си от мъжки пол са били по-критични.

Мъжки предразсъдъци

Направеното в края на експеримента допитване сочи разлика – мъжете в тим под женско ръководство абсолютно тенденциозно са давали по-ниски оценки на шефката.

"Мъжете все още имат задръжки и предразсъдъци по отношение на женското лидерство, въпреки че може би точно поради това, то се оказа особено ефективно", казва Винченцо Скопа, член на екипа на Научноизследователския институт в Бон и преподавател в университета в Калабрия, провел научното изследване. Той е работил съвместно с Мария де Паола от същия университет и с Франческа Гоя от университета в Милано.

Според авторите на научното изследване ръководените от жени екипи вадят дивиденти от факта, че при дейността си са по-ангажирани и то на доброволни начала, имат и организационен талант, както и мотивация. С тези си качества при съвременните условия на труд, белязани от екипност, жените ще играят все по-голяма роля.

Въпреки това в друг контекст мъжки лидерски качества, като самоувереност и способност да се налагат, все пак може и да са предимство, се посочва в научното изследване.