Трябва да мислим за малкия бизнес като елемент за националната сигурност - в момента повечето бизнеси се движат на автопилот и се колебаят дали да затворят или да минат в сивата зона. Това заяви днес Елеонора Негулова, председател на УС на Национално сдружение на малкия и среден бизнес (НСМСБ), на конференцията The Next Big Thing.

По думите ѝ достъпът до финансов ресурс е само един от елементите, защото в момента се случва огромна трансформация на икономиката в глобален план и "не всички участници (в България, б.р.) в нея имат капацитета да я видят и осъзнаят". Негулова смята, че националноотговорна задача е да се намери механизъм, чрез който да бъдат подпомогнати фирмите за това. 

Предвид промяната в глобален план, свързана главно с дигитализацията, Негулова посочи, че пред българското общество стои националната задача да създава повече предприемачи. Небходимо е България да се превърне в нация на стартиращи бизнеси и това би трябвало да бъде национална задача, смята тя.

"99.2% от всички бизнеси в България са малки бизнеси. Само 700 предприятия са големи", посочи председателят на УС на НСМБ. 

Трябва да осъзнаем този факт и да можем да мислим за малкия бизнес като елемент на националната сигурност. Българинът трябва да започне да уважава човека, който създава добавената стойност. Обучаваме повече млади хора, които да изберат предприемачеството като житейска стратегия, заяви Негулова.

Паричната политика - въздействие върху паричната маса, за да се постигнат определени макроикономически цели, вече почти е изчерпала възможностите си за близо век, в който действа, заяви в изказването си на форума и Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии. 

През последния век реакцията на всяка криза е заливане с ликвидност...  Когато заливаш с ликвидност (пари - б.р.) всеки един проблем, само и само да няма рецесия, след това, когато настъпи рецесията, гори всичко, отбеляза Ганев. Не бе оставена голямата криза да се разправи с плявата, с храсталака, и затова сега имаме тази зомби икономика и слабо възстановяване - банките държат парите и не дават кредити, защото не знаят срещу тях какво имат - жив бизнес или труп, който мърда. Именно защото беше попречено на предприемачите да решават истинските проблеми.

Георги Ганев отбеляза, че изчерпването на явлението "парична политика" е съвпаднало с появата на криптовалутите и блокчейн технологията, които "ще подронят" много йерархии в света - например регистрационно-доверителните услуги, за които се мислеше, че само държавата предлага.  

За периода до 2040 г. петролната индустрия все още има голямо бъдеще, обяви Джулиан Лий, експерт на Bloomberg по петролни пазари. Той очерта основни предизвикателства на енергийния пазар в следващите 20-30 години, свързани с бъдещето на електрическите автомобили и търсенето на изкопаеми горива. 

"Виждаме, че се случват големи промени предвид все по-честото използване на електричеството като транспортно гориво. Дори при сегашния темп на електромобили и електрически превозни средства през следващите 25 години зеленият транспорт все още ще държи малък процент от транспортния сектор. Със сигурност производството на електричество ще промени много сухопътния транспорт в следващите 25 години и това ще бъде една от основните сфери на растеж.

До 2040 година 55% от половината от всички продадени автомобили ще бъдат електрически. Дотогава около 1/3 от всички коли в света ще бъдат електромобили, прогнозира Лий.

Ефектът върху петрола ще бъде малък. Основният пазар на петрол е транспортният, коментира петролният стратег за Bloomberg.