Радиомълчанието е техника на руската военна доктрина още от съветско време, предупредиха от Атлантическия съвет на България във връзка с призива на президента Румен Радев от понеделник да не се коментира покупката на нови бойни самолети, докато трае процедурата.

От съвета разпространиха официална позиция, в която се посочва, че държавният глава би трябвало да адресира призива за мълчание към самия себе си и своя екип.

Президентът поиска вчера премиерът, министрите и депутатите да запазят "радиомълчание" за избора на нов тип изтребители, за да "покажем", че сме цивилизована държава.

"Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин – радиомълчание. Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки", заяви Радев на Празника на авиацията в София.

В момента експертна група оценява подадените четири оферти за нов тип изтребители. След това ще започне работа втора комисия – политико-военна, която ще води преговорите с доставчиците. Решението ще бъде политическо. Основните аргументи за избора на доставчика за най-скъпата сделка от модернизацията на армията, която ще достигне до 1.8 млрд. с ДДС, ще бъдат класифицирана информация и така няма да са публични.

"Радиомълчанието е техника, използвана съгласно съветската и руската военна доктрина за осъществяване на прикритие, с цел въвеждане на противника в заблуждение. Маскировка е другото име на изкуството на заблуждението.

Това, за което призовава Румен Радев, важи и за него самия, и за неговия екип. Най-вече за високопоставените представители на неговата администрация.

Атлантическият съвет на България следи внимателно и отблизо процеса! 

Готови сме да бием камбаната за тревога по всяко време, ако установим признаци за вземане на непрозрачно, лобистко, погрешно и противно на интересите на държавата ни решение! Ако използваме познатите от метеорологията четири кода (зелено, жълто, оранжево и червено), вече имаме достатъчно кумулативно натрупани условия, за да обявим код "ЖЪЛТО", се казва в позицията на Атлантическия съвет.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче също се съгласи с президента и с предложението за "радиомълчание", защото то било предпоставка за постигане на успех. 

"В момента не е логично да се говори за който и да е от четирите самолета от членовете на Междуведомствената комисия или от моите колеги в министерството. В бойната авиация радиомълчанието е предпоставка за постигане на успех. Би трябвало изпълнението на един боен полет да бъде така подготвено, че да няма разговори по радиосредствата, които да дадат възможност противникът да добие необходимата му информация. По този начин се осигурява внезапност на изпълнение на задачата и победа във въздушния бой", демонстрира синхрон Каракачанов. 

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки с този си призив Радев нарушавал конституцията.

"Недопустимо е президентът да призовава за мълчание, когато пред очите ни се извършва най-големият грабеж от народа ни", смята още аптечният бос.