Съветът на ЕС е поискал писмен отговор от Унгария за процедурата, която Европарламентът препоръча срещу нея заради нарушаване на основни европейски ценности.

Това стана ясно на днешния съвет „Общи въпроси“ на ЕС в Люксембург. Новината съобщи Гернот Блюмел – министър по европейските въпроси на Австрия, която в момента председателства Съюза.

Процедурата е избрана от самото австрийско председателство.

„Разбрахме се да поканим Унгария да направи писмено изявление. Също така поканихме Комисията да ни представи осъвременен преглед на процедурите за нарушения от последните години по проблеми, които според Европейския парламент Унгария извършва. И ще се върнем към този въпрос на следващата ни среща“, каза Гернот Блюмел.

И припомни:

„За първи път Европарламентът поиска задействане на член 7. Затова, така да се каже, сме на нова територия. За австрийското председателство е изключително важно да прецени нещата по възможно най-коректния начин. По тази причина избрахме подхода „стъпка по стъпка“.

Ако член 7 бъде задействан, Унгария ще загуби правото си на глас в Съвета на ЕС. Това обаче трябва да се реши от самия Съвет и ще се случи много трудно. Вякои страни от Източна Европа начело с Полша обещаха своята подкрепа за Унгария, а за активирането се изисква пълен консенсус.

Евродепутатите дадоха зелена светлина за активирането на член 7 срещу Унгария на 12 септември.  Тогава те приеха с голямо мнозинство доклада на „зелената“ депутатка Юдит Сархентини от Холандия. Правителството на Виктор Орбан е обвинено в създаване на опасност от нарушаване на европйските ценности в 12 области.

Същевременно днес първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че в Полша ситуацията със спорните съдебни реформи не само не се подобрява, но и става по-зле.

„Сега, когато е задействана процедура в Съда на ЕС, полските власти изобщо не се съобразяват с този факт, за да спрат прилагането на реформите във Върховния съд. Те дори ускориха този процес с назначаването на още съдии в него“, изтъкна той.

Тимерманс допълни, че ЕК продължава да бъде в готовност за конструктивен диалог с Полша, но в момента и двете страни са далеч от него.

На 24 септември Еврокомисията реши да даде Варшава на Съда на ЕС (СЕС) в Люксембург. Причина са нарушенията на принципа за съдебна независимост.