Народните представители от НФСБ снеха доверието от Волен Сидеров като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Това се казва в позиция, изпратена до медиите.

Според тях Сидеров нарушава решение на политическия съвет на Коалиция "Обединени патриоти". Депутатите от НФСБ заявяват, че ще се представляват от заместник-председателите на партията Валентин Касабов и Борис Ячев.

От партията посочват, че публичните изявления и поведението на Волен Сидеров в страната и чужбина (включително в Русия) по никакъв начин не следва да се обвързват с НФСБ.

Пред няколко дни партийната телевизия на "Атака" "Алфа" спря да излъчва. Първоначално на екрана стоеше надпис, който препращаше към правителството.

Впоследствие обвиненията към правителството бяха конкретизирани към вицепремиера Валери Симеонов, който бе обявен за човек на Сорос.

Касабов заяви, че поводът за разрива са поредните лъжи на Сидеров и надписите, които вървят по телевизия "Алфа".

"Поредица от лъжи, действия от Волен Сидров срещу "Обединените патриоти", срещу голямата коалиция, срещу България. Неговите интереси са да защитава единствено и само интересите на Русия, да работи срещу България. Това не е патриотизъм", каза Касабов.

Ячев допълни, че клевети по "Алфа" има и срещу зам.-шефа на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов. Той отрече твърдението, че Симеонов е бил за ратифицирането на Истанбулската конвенция.

"Не можем да приемем клеветата, че Валери Симеонов е вицепремиер на Сорос. Целта е провокация, разбиване на парламентарната група и разбиване на управляващата коалиция. Коалицията е стабилна, що се отнася до НФСБ. Нямаме намерение да напускаме коалицията и парламентарната група. Ако някой не е съгласен с действията на парламентарната група негово право е да си търси друго политическо поприще. Следваща стъпка е когато има коалиционен съвет да се обсъди председателството на г-н Волен Сидеров. Не сме го виждали от доста време като председател. И вчера имаше заседание на парламентарната група без председателя", каза още Ячев.

Той добави, че  до разговор за общо явяване на "Обединени патриоти" на евроизборите "така и не се стигна".

"Бяхме готови да проведем този разговор. Сега в момента сме в ситуация, в която този въпрос не стои пред нас", каза Ячев.

Искрен Веселинов (ВМРО) заяви, че депутатите от партията ще се стараят противоречията да бъдат преодолени и коалицията да остане запазена.

"Нямаме желание да вземаме страна в конфликта. За ВМРО винаги е било фундаментално важно единството на патриотичните сили", каза Веселинов.

Междувременно предаването на телевизия "Алфа" тръгна отново