"Кратки отговори на големите въпроси". Снимка Amazon

Няма Бог - това е основното заключение на прочутия физик Стивън Хокинг, чиято последна книга излезе от печат вчера - шест месеца след смъртта му, съобщава Си Ен Ен.

Книгата е публикувана от семейството му и представлява събрани отговори на въпроси, които най-често са били задавани на Хокинг.

Друго бомбастично твърдение, което легендарният учен оставя на хората е, че той смята за напълно възможно съществуването на извънземни и че пътуването през времето не бива да бъде отхвърляно и един ден може да стане възможно.

Хокинг почина през март т.г. на 76-годишна възраст.

"Няма Бог, никой не ръководи Вселената", пише той в книгата "Кратки отговори на големите въпроси".

И добавя:

"В продължение на векове се смяташе, че хората с увреждания като мен живеят под проклятие, което е било причинено от Бога. Предпочитам да мисля, че всичко може да се обясни по друг начин, от законите на природата."

Хокинг страдаше от амиотрофична латерална склероза (ALS), невродегенеративно разстройство, известно още като "болестта на Лу Гериг". Той работеше над книгата до края на живота си.

"Често му задаваха купища въпроси, - заяви дъщеря му Луси Хокинг при представянето на книгата в Музея на науката в Лондон. - Тази книга е опит да бъдат събрани най-ясните, най-автентичните и най-пълните му отговори."

След смъртта му над книгата са работили негови колеги учени и членове на семейството му, ползвайки личния му архив.

В книгата си Хокинг уверява, че науката е под заплаха. Признавайки, че учените трябва да се справят със сериозни предизвикателства за света, като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на видове, обезлесяването, замърсяването на океаните, астрофизикът призовава младите хора да гледат към звездите, а не в краката си. 

Английският физик Стивън Хокинг предсказва, че в бъдеще ще се появят свръххора с изменена ДНК, които биха могли да станат реална опасност за човечеството, съобщава БТА.

В труда си ученият предполага, че богатите хора скоро ще могат да изменят своите макромолекули, отговарящи за реализирането на генетичната програма. Модифицирайки своята ДНК и своите деца, те биха могли да засилват паметта и интелекта си, да повишават съпротивлението си на болести, да удължават живота си. 

Подобно развитие носи риск за хората, които няма да подобрят генетичното си ниво. Те няма да бъдат конкурентноспособни - или ще измрат, или ще станат по-незначителни, пише Хокинг.