Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предложи преходният период след излизането на Великобритания от съюза да бъде удължен с една година, за да се деблокират преговорите, но правителството на министър-председателката Тереза Мей отказа, предадоха днес световните медии. 

"Британското правителство не иска удължаване на преходния период след Брекзит", предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от днес на Би Би Си.

Европейският съюз заяви, че има готовност да предложи едногодишно удължаване, ако това ще помогне за сключване на споразумение за търговските отношения между ЕС и Великобритания след като тя напусне блока.

Политическият анализатор на Би Би Си Лора Кюнсбърг написа в туитър, че правителството на Тереза Мей е отхвърлило възможността за удължаване на преходния период.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни заяви днес, че удължаване на срока е било обсъждано от Великобритания и ЕС, защото "просто не сме, където трябва да бъдем". 

Барние предложи преходният период да бъде удължен с една година, за да се даде възможност да се договорят бъдещите отношения между Лондон и ЕС и да се реши въпросът с границата между Ирландия и Северна Ирландия - основния препъникамък в преговорите.

 

Ябълката на раздора

 
Спорът за бъдещия граничен и митнически режим между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия е препъникамъкът в преговорите за Брекзит. Заради него те могат за завършат без споразумение и Великобритания да напусне ЕС хаотично в полунощ на 29 март 2019 година. Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще се опитат за пореден път да намерят решение на работна вечеря в Брюксел днес.
 
ЕС предлага след напускането на Великобритания Северна Ирландия да остане в единния пазар и в митнически съюз на ЕС и границата между него и Обединеното кралство да минава в Ирландско море, докато не бъдат договорени новите търговски отношения между Лондон и ЕС.
 
Правителството на Мей отхвърля такава възможност, защото тя означава нарушаване на целостта на страната й. Освен това срещу такова решение е Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, от която зависи мнозинството на Мей в Камарата на общините.  Британската министър-председателка предлага цялото Обединено кралство да остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС след Брекзит, докато договори нови търговски отношения с него.
 
ЕС обаче отхвъля този вариант, защото той може да даде лош пример как една страна напуска съюза и се освобождава от задълженията си към него (като например да плаща вноски в бюджета му и да позволява свободно движение през границите си), но запазва права и предимства като безмитната търговия и свобода на установяване в другите държави на ЕС.
 
Барние беше предложил на Лондон да "де-драматизират" евентуалната бъдеща граница в Ирландско море, посочвайки, че митническият контрол може да се извършва на корабите, пренасящи стоките, или още в предприятията, които ги произвеждат. Британското правителство обаче не прие неговите аргументи.
 
Близо 35 на сто от износа от Северна Ирландия е за Ирландската република. И двете страни в преговорите твърдят, че искат да избегнат възстановяване на физическата граница между двете, което би нарушило мирното споразумение между католици и протестанти в Северна Ирландия от 1998 година. 
 
В края на миналата година екипите на ЕС и Обединеното кралство се договориха по принцип за Брекзит с 21-месечен преходен период от 29 март 2019 година до 31 декември 2020 година. Барние предложи по-рано днес той да бъде продължен до 31 декември 2021 година - време през което страните да намерят решение и за ирландската граница и да сключат бъдещо търговско споразумение.
 
През преходния период Обедененото кралство трябва продължи да спазва европейското законодателство, за да осигури плавен преход и предвидимост за гражданите и бизнеса, но няма да бъде повече представено в институциите на ЕС и няма да участва във вземането на решения.
 
Не е сигурно обаче, че досегашните договорености ще влязат в сила, ако не бъдат договорени всички детайли на раздялата, между които и бъдещият граничен и митнически режим в Ирландия.
 
(БТА и екип на Клуб Z)