Александер Стуб - един от кандидатите за бъдещ председател на Европейската комисия, предлага замразяване на членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан в Европейската народна партия (ЕНП) или дори нейното изключване.

Това заяви днес самият финландски експремиер и настоящ евродепутат специално за Клуб Z в Брюксел. Той представи своята платформа пред симпатизанти и журналисти. От думите му излиза, че този въпрос ще бъде обсъден още днес.

„Имаме две възможни опции. Първата е да бъде замразено членството на ФИДЕС, докато траят процедурите по член 7. А втората, която не изключва първата, е да започнем поредица от преговори с ФИДЕС за европейските ценности и това да доведе до документ, който тази партия да подпише до края на деня. И този документ да бъде обвъзрващ с ценностите на ЕНП. Ако тази декларация бъде нарушена или не бъде приета, трябва да последват санкции или излизане на ФИДЕС от ЕНП“, каза Стуб.

Клуб Z го попита как ЕНП ще направи това предвид факта, че някои страни, най-вече от Иточна Европа, заявиха, че ще подкрепят Унгария и ще наложат вето върху задействането на член 7.

„Не смятам, че можете да поставите заедно страните от Централна  Източна Европа и да кажете, че всички те подкрепят Виктор Орбан, защото очевидно не става дума за това, отговори Стуб. - Балтийските държави очевидно не го подкрепят. Не всички в Чехия и Словакия са на страната на унгарските управници. Нито нашите приятели от полската партия „Гражданка платформа“, нито всички в България и Румъния са за Орбан. Така че според мене твърде обобщаващо да се каже, че цяла Източна Европа застава зад Орбан. Не, ние подкрепяме общите ценности.“

Стуб допълни, че въпросът не е да се справим със съществуващата подкрепа в други страни за партията на Орбан, а със самата партия ФИДЕС.

Логично попитахме финланския политик има ли идея как ЕС да се справи с управниците на Полша, срещу която също има заплаха за активиране на член 7 и която бе дадена от Еврокомисията на Съда на ЕС. В случая обаче не става дума за наказание срещу партия, тъй като управляващата в Полша „Право и справеливост“ не е член на ЕНП.

„Имаме процедура, която бе започната от Еврокомисията, и тя трябва да продължи“, отговори лаконично Стуб.

При представянето на платформата си Алексанер Стуб обяви Западните Балкани за един от своите приоритети. И изтъкна, че ако искаме да държим Русия настрана от региона и искаме да изградим там либерално общество, трябва да го интегрираме в ЕС.

Това бе повод Клуб Z да го попита за референдума в Македония за името, на който, изглежда, хората показаха, че не се интересуват особено от европейските ценности.

„Не съм съгласен с вас. Хората се интересуват изключително много от тези ценности. Референдумът не бе за тях, а за името“, коментира Стуб.

А на припомнянето, че промяната на името е единственият път към ЕС и НАТО за Скопие, той отговори по следния начин:

„Да, но те не гласуваха за основни права, за човешки права, за свобода, толерантност или равноправие. Това бе въпрос за името. Ние в ЕС се опитваме да намерим решение на общите проблеми и на трудните ситуаци. И ще продължим да преговаряме. Македнският въпрос е нещо, което за което преговаряха между Атина и Скопие. Те се опитват да изработят разрешаването на въпроса. Ние се опитваме да го постигнем въз основа на европейските ценности.“

Днес член 50, утре - член 49. Брекзит е пародия

Съвсем естествено един от въпросите, които най-много вълнуваха присъстващите, бе този за Брекзит. Още повече, довечера започва Европейският съвет, на който трябва да се обсъди член 50 от Лисабонския договор. Активирането му ще доведе до насроченото за март 2019 г. излизане на Великобритания от ЕС.

„Не го казвам, защото съпругата ми е британка, но Брекзит е пародия, положение, от което и двете страни са губещи“, смята Стуб.

Според него заради Брекзит следващата Еврокомисия ще има две задачи. Едната е да бъде пазител на договорите по време на преходния период - може би най-трудната задача, защото се подценяват последиците, които една страна създава с излизането си. Стуб смята, че може би трябва да има екип, който да се занимава само с преходния период. Защото това, че Лондон де юре и де факто напуска ЕС, не означава, че трябва да се охлаждат връзките ни.

Но накрая финландецът изрази оптимизъм:

„Кой знае, един ден можем да минем от член 50 към член 49 и Великобритания отново да се присъедини към ЕС.“

Шестте точки на Стуб

Александер Стуб обяви кандидатурата си за бъдещ председател на Еврокомисията на 2 октомври. Това стана на сесия на Европарламента в Страсбург. Той е вторият кандидат от ЕНП. Другият е германецът Манфред Вебер, който оглавява партийната група в Европарламента.

Както тогава, така и днес Стуб повтори, че европейските ценности са под атаката на хора като Доналд Тръмп в САЩ, Си Цзинпин в Китай, Владимир Путин в Русия и техни подобия. А вътрешни заплахи са Полша, Италия, Унгария и партията ФИДЕС на Виктор Орбан.

Платформата на Стуб се състои от шест точки:

• 1. Зашита на европейските ценности

• 2. Заставане начело на дигитална революция

• 3. Европейската икономика - дело на всички

• 4. Борба с климатичните промени

• 5. Управление на миграцията

• 6. Създаване на по-безопасна Европа