18-годишен ученик Владислав Росляков застреля 19 души и рани над 50 в техникум в град Керч на Кримския полуостров, съобщиха следствените органи на Русия. Той се е самоубил след кървавата баня, предаде "Интерфакс". Така жертвите общо са 20. Десетки линейки и пожарни са на мястото на трагичния инцидент.

Имало е и експлозия, като в началото се твърдеше, че е от газова бутилка. После основната версия стана терористичен акт. След като бе открито тялото на ученика, извършил разстрелите се смята, че най-вероятно стрелбата е акт на някакво отмъщение или дело на психически неуравновесен човек.

Първоначалният оглед на следствената група говори, че намерените трупове са били простреляни с оръжие. Жертвите са загинали от огнестрелни рани. Атентаторът е разпознат на камерите и е заснет да влиза в сградата с оръжие в ръка. Владислав Росляков е ученик в 4-ти курс в колеж (техникум).

В социалните мрежи се е кръстил Владислав Райха.

Взривното устройство - най-вероятно самоделно, е било пълно с метални предмети, за да нанесе колкото се може по-големи поражения.

Според представител на местните власти в Крим повечето от жертвите са ученици от техникума, съобщи Би Би Си.

Директорката твърди пред руски медии, че неизвестен въоръжен мъж е нахлул в сградата. По това време обаче тя не е била там. Тя сравни случилото се Беслан през 2004 г.

"Имаше много тела, тела на деца, истинска терористична атака", каза тя.

Руски спецчасти също са на място.

Първоначално се смяташе, че експлозията е била в кухнята. Според очевидци стрелба се е чула от столовата, пише Нюз.ру.

Свидетели разказаха, че са видели в техникума да влиза около 20-25 годишен младеж.  Служител в болница в Керч заяви, че 18 души са приети с рани от експлозията. Шестима от ранените са в критично състояние.

Снимки от мястото на взрива показваха изпотрошени прозорци на първия етаж на двуетажната сграда и разпръснати отломки по земята. 

Започнало е разследване за терористичен акт, по-късно преквалифицирано в убийство.

Руският президент Владимир Путин изрази дълбоки съболезнования на близките на загиналите и подкрепа за пострадалите.

Сред властите в Крим бързо се появи и версията за участието на украинските служби в атентата

Председателят на държавния съвет на Крим Владимир Константинов съзря украинска следа като предположи, че взривът е свързан с Киев.

"Чакаме официална информация. Всички ние разбираме, че всичкото зло на кримската земя идва капитално от украинските власти", заяви той пред тв канала "Россия-24". "Те никога не са криели ненавистта си към нас, като са ни направили много зло. Компетентните власти трябва да си свършат работата, вятърът духа оттам. Аз съм лично убеден в това."