Софийска опера и балет изразява искреното си възмущение и потрес от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в гр. Хирошима, за което японските власти проверяват двама служители от техническия екип на турнето на Операта в Япония.

Оттам се разграничават от извършителите, които "трябва да понесат с цялата тежест на закона и последствията от действията си" . 

Това се казва в официално изявление  на Операта по повод случая с поругания мемориал на жертвите от ядрената бомба в Хирошима. Днес стана ясно, че българите, надраскали върху паметника в Хирошима "Локо София", са осветители от културната институция.

Ето цялото писмо до медиите:

Осъждаме този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г.

Това е ужасно поругаване по хулигански подбуди на символа на една световна трагедия.

Поднасяме извиненията си на японския народ, който стана жертва на необмислените постъпки на български граждани, решили да изразят футболните си пристрастия по крайно обиден и неуместен начин. Те трябва да понесат с цялата тежест на закона последствията от действията си.

Софийска опера и балет категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях. Изразяваме готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая.

Признателни сме за щедрото гостоприемство, с което бяхме посрещнати на японска земя. Изразяваме искреното си съжаление, че плодотворната ни съвместна дейност вече 20 години, посветена на красотата и изкуството, както и последните триумфални успехи на представленията на „Кармен“ и „Турандот“ на Софийската опера и балет в Япония, бяха помрачени от този неприятен инцидент.

Писмото е подписано от директора на операта акад. Пламен Карталов.

Софийска опера е на турне в Япония от 1 до 18 октомври.

„Научихме го тази сутрин в 4 ч.“, обясни пред БНТ1 Карталов.

Запитан за причината за постъпката на неговите служители, директорът на институцията твърди, че вандалите трябва да отговорят на този въпрос. Той потвърди, че двамата ще бъдат уволнени.

„Полицията да се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим –казва Карталов. – Но ние сме решили – те са извадени от състава на операта. Как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка?!

На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Япония в седмото ѝ гостуване – безпрецедентен. Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти – двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение.

Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним.

Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България.“

Трупата предстои да се извини и от сцената на представлението си в Хирошима.