Националната газова компания на Полша ПГНиГ (PGNiG) обяви, че е подала жалба в Съда на Европейския съюз срещу споразумението на ЕС с руския газов гигант "Газпром", заподозрян в злоупотреба с господстващо положение.

На 24 май т.г. Брюксел прие предложените от "Газпром" отстъпки, чиято цел беше да спре продължилото 6 години антимонополно разследване за злоупотреба с господстващо положение в осем източноевропейски страни, както и че в пет държави - България, Естония, Латвия, Литва и Полша, руската компания е можела да налага по-високи цени.

Постигнатото споразумение позволи на "Газпром" да избегне глобата, а на останалите държави - да започнат процедури по предоговаряне на цените на руското синьо гориво. Клаузата за преразглеждане на цените, която руската компания беше задължена да включи в договорите обаче, може да се използва и от самата нея - ако прецени, че цените, на които доставя, са под пазарните.

Освен това "Газпром" и ЕК се споразумяха, че "Газпром" няма да пречи за реекспорт на доставяния руски газ, както и да осигури доставки на газ от други дестинации. 

Европейската комисия е готова да води съдебен процес с Полша, за да защити решението си да приключи без глоби антимонополното разследване срещу "Газпром", е заявил пред ТАСС говорител на ЕК. Той отбеляза, че право на всяка страна от ЕС е да подава съдебен иск срещу решения на Еврокомисията.

Според жалбата на ПГНиГ Еврокомисията не е положила необходимото усърдие при подготвянето на решението и го е обявила "в явно противоречие със събраните доказателства и е нарушила определен брой процедурни разпоредби на правото на ЕС". 

Освен това Варшава е на мнение, че наложените на "Газпром" ангажименти са били недостатъчни спрямо щетите, понесени от компаниите от Централна Европа в резултат на дейностите на "Газпром", несъвместими с правото на ЕС.

"Газпром", който е контролиран от Кремъл, бе заплашен от глоба, която можеше да достигне до 10 процента от годишния му световен оборот.