Правителството прие на днешното си заседание Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022 г.

Основните дейности на програмата са насочени към намаляване възприемчивостта на населението към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании, укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола и постигане на показателите на Световната здравна организация за ефективност на надзора.

Също така подобряване на достъпността и качеството на информацията по отношение на заболяванията, ползата и риска от имунизацията срещу морбили и рубеола, се разяснява в мотивите към решението.

Необходимите средства за изпълнението на Програмата са за сметка на утвърдения бюджет за съответната година на Министерство на здравеопазването. Финансирането на разходите за ваксини ще се извършва в рамките на осигурения бюджет за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации.

Морбили и рубеола са ваксинопредотвратими инфекции, които в световен мащаб продължават да са причина за заболяемост и смъртност в детската възраст. Характерни за морбилната инфекция са значителен леталитет и тежки, водещи до инвалидизиране усложнения. Рубеолната инфекция има увреждащ по време на бременност ефект - налице е висок процент спонтанни аборти, мъртвораждания или синдром на вродена рубеола.

В медицинската практика са познати високо ефективни ваксини, които осигуряват 90-95% защитеност срещу морбили и рубеола. Досегашният опит от приложението на тези ваксини показва, че пълно прекъсване на разпространението на инфекцията се постига само при трайно поддържане на висок имунизационен обхват (> 95%). В противен случай снижението на заболяемостта е временно.

През последното десетилетие има бум на морбили и рубеола в много от европейските държави. В България през 2009-2011 г. след дълъг междуепидемичен период (7 години) имаше епидемия от морбили - с 24 365 заболели и 24 смъртни случая. В периода 2011-2013 г. епидемии от морбили бяха регистрирани във Франция, Украйна, Грузия и Турция. Само за първите пет месеца на тази година в ЕС са отчетени 8343 случая, с най-голям брой заболели във Франция, Гърция, Италия и Румъния.

Преди месеци бум на морбили имаше и в друга съседна на България държава - Сърбия.