Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка. Поводът е вчерашното заседание на гръцкото правителство, на което Кодзиас и влязъл в остър сблъсък с министъра на отбраната заради това, че в разрез с правителствената политика Панос Каменос е предложил сключването на балкански отбранителен съюз като алтернатива на Преспанското споразумение за името на Македония.

На заседанието Кодзиас е поискал от премиера да внесе законопроект за контрол над секретните бюджетни пера на министерството на националната отбрана (и на други министерства), както това е направено в Министерството на външните работи.

В гръцкия печат още тази сутрин се появи непотвърдена информация, че Кодзиас е заплашил да подаде оставка, защото смята, че премиерът Алексис Ципрас не го е подкрепил достатъчно в спора му с Каменос. Сътрудници на Кодзиас са казали пред "Катимерини", че е бил силно засегнат и обиден от нападките на Каменос, че е "човек на Сорос" и че е "злоупотребил с тайни фондове на външно министерство".

Още преди да бъде официално обявена оставката, правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос коментира пред репортери слуховете за нея с крилатата фраза на някогашния премиер Андреас Папандреу: "Който не издържа, да слезе от влака", съобщи всекидневникът "Вима".

В коментар по повод оставката си, Кодзиас заяви, че Ципрас и няколко министри са решили кого да подкрепят, преди да цитира гръцкия поет Динос Христианопулос:

"Те направиха всичко възможно да ме погребат, но забравиха, че съм семе".

Кодзиас е смятан за един от архитектите на Преспанското споразумение между Атина и Скопие от юни тази година, което, ако бъде рагифицирано от двата парламента, решава 27-годшния спор за името на бившата югославска република и отваря пътя й да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.  

Каменос, лидер на по-малкия партньор в гръцкото правителство - партията "Независими гърци", е категоричен противник на споразумението и многократно е заявявал, че партията му няма да подкрепи ратификацията му, но няма и да дестабилизира правителството.

Миналата седмица във Вашингтон Каменос лансира идеята отношенията между Атина и Скопие да бъдат уредени чрез създаването на балкански отбранителен съюз с участието на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен етап и Сърбия.

Според него този съюз би изпълнил геостратегическите цели на Преспанското споразумение, без да се налага Гърция да прави компромис за името.

Ципрас поема външните работи

Ципрас съобщи, че той ще поеме външнополитическия портфейл.

"Решението да приема оставката на Нисок Кодзиас и да поема външното министерство е решение с много послания за чужбина, за страната и към правителството ми", каза Ципрас пред журналисти, цитиран от деловия всекидневник "Нафтемборики".

По думите му прекият му контрол върху външната политика означава решимостта му "да не търпя отсега нататък никакви разногласия от никого, никаква лична стратегия в националната линия на страната. Няма да търпя никой съзнателно, или несъзнателно ... да разстройва гладкия ход на страната".

"Реших сам да поема външното министерство, изпращайки послание, че изборът ми дава знак за моята решимостта да се осигури и успешното завършване на историческото споразумение от Преспа", подчерта Ципрас, цитиран от вестника.

"Независимите гърци", консервативна и евроскептична партия, осигуряват крехкото правителствено мнозинство на Ципрас от 152 депутати в 300-местния гръцки парламент.

Той трябва да гласува по Преспанското споразумение, след като това направи македонският. Каменос беше поискал това гласуване да бъде с квалифицирано мнозинство от 180 депутати, но Дзанакопулос на времето отбеляза, че няма такова конституционно изискване.

Каменос беше прогнозирал, че Преспанското споразумение няма да бъде внесено за ратификация в сегашния гръцки парламент преди следващите редовни парламентарни избори, които трябва да се състоят не по-късно от 20 октомври 2019 година.

Македония влиза в алианса през януари

Постигане на споразумение за името бе сред условията пред Скопие за започване на преговори за членство в НАТО и в Европейския съюз. Днес Македония започва предприсъединителни преговори с НАТО, които ще приключат до края на годината. През януари догодина трябва да се подпишат протоколите за присъединяване, а реалното членство да стане факт, когато парламентите на страните членки ратифицират решението.

Междувременно в македонския парламент продължават дебатите по промяната на конституцията за промяната на името на Бившата югославска република Македония на Северна република Македония.