Възникнала е идея за удължаване на преходния период след Брекзит, заяви тази сутрин британската премиерка Тереза Мей.

Тя е била предложена вчера от главния преговарящ от страна на Съюза Мишл Барние.

Към момента има съгласие за преходен период от 19 месеца, който започва от 29 март догодина и поддържа връзките на Острова с ЕС без представителство в Европейската комисия и в Европарламента.

Мей говори преди започването на срещите от втория ден на Европейския съвет в Брюксел. Сделка за излизането на Великобритания от ЕС не бе постигната на вечерята снощи.

"Имаме прогрес по споразумението за напускане на ЕС и бъдещото партньорство. Има останали за решаване въпроси около backstop (резервно решение за избягване на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия – б.р.). Само искам да припомня на всички, че backstop ще гарантира, че няма да има твърда граница, ако бъдещите отношения не бъдат договорени до края на преходния период", каза Мей.

Краят на периода е през декември 2020 г.

Тя припомни, че първоначалното предложение на ЕС е нещо, което "ние във Великобритания не можем да приемем". То би създало митническа  граница в Ирландско море, тъй като Европейският съюз настоява само Северна Ирландия да остане в митническия съюз.

„Появи се идеята да се удължи преходният период с няколко месеца, само за няколко месеца. Но работата е там, че не се очаква това да бъде използвано, защото работим, за да гарантираме, че ще имаме споразумението за бъдещите отношения до края на декември 2020 г.", допълни премиерката.

По-рано днес председателят на Европарламента заяви, че има три ключови точки и ЕС ще гласува "за", само ако те са в пакет. Става дума за правата на европейските граждани във Великобритания, за правата на британските граждани в ЕС и за ирландската граница. Антонио Таяни настоя, че третата точка трябва да бъде решена на всяка цена.