Един от заподозрените за изчезването на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги е загинал при "съмнителна автомобилна катастрофа" в Рияд, съобщава днес проправителственият турски всекидневник "Йени шафак".

Кашоги е вляз в началото на октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи документ за предстоящия си брак и повече никой не го видял. Преди ден турски източник, цитиран от "Хюриет", разкри, че е бил ликвидиран за седем минути, след като му рязали пръстите в консулството, а после бил и обезглавен. Турските спецслужби разполагат с 11-минутен аудиозапис с моменти преди и след убийството на Кашоги

Загиналият Машал Саад ал-Бостани, 31-годишен лейтенант от саудитските кралски военновъздушни сили, е бил между 15-те заподозрени, които са пристигнали в Турция от Саудитска Арабия и са заминали обратно на 2 октомври, след като са били в консулството на страната в Истанбул в деня, в който Кашоги го е посетил, пише вестникът, цитиран от англоезичното издание на "Хюриет".

Съобщението не дава подробности за катастрофата, нито за ролята на Ал-Бостани в предполагаемото убийство на Кашоги.   

"Хюриет" припомня своя прогноза, че следващата жертва може да бъде саудитският консул в Истанбул Мохамед ал-Отайби, защото саудитският престонолонаследник принц Мохамед бин Салман, на когото приписват изчезването на Кашоги, се опитва да се отърве от всякакви свидетели, докато международният натиск за разследване на случая се засилва.

"Йени шафак" съобщи вчера, че гласът на Отайби се чува на един записите, които се смята, че турските власти имат от предполагаем разпит на Кашоги в консулството.

Според изданието Ал-Отайби е казал на водещите разпита: "направете го някъде другаде навън, или ще бъда в беда". Те обаче му отговорили: "млъквай, ако искаш да останеш жив, когато се върнеш в Саудитска Арабия".

Ал- Отайби се е върнал в страната си на 16 октомври, преди неговата резиденция в Истанбул да бъде претърсена от турската полиция в продължение на осем часа на 17 и 18 октомври.