За газ и туризъм са разговаряли днес премиерът Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев в Брюксел в рамките на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел.

Двамата отчели ръста в туризма, опазването на държавата от терористични актове, каквито е имало в миналото, като този в Сарафово. Борисов изтъкна, че службите са работили добре в тези посоки. Обсъдени са били и възобновените смесени комисии, българския газов хъб „Балкан“, където да постъпва газ от Гърция, и от френската компания „Тотал“, която прави трети сондаж, разказа след разговора Борисов.

Клуб Z попита премиера дали с Медведев са обсъдили темата за руските агенти, които по думите му от преди два дни в Брюксел са влизали у нас.

„Вижте, има служби, правораздавателни органи, които се занимават с агенти и агентура. Работата на премиерите е да създават бизнес средата, която да допринася за БВП. Така че има койда си говори с тях. Ние имаме партньорски служби в ЕС и НАТО. Винаги съм поставял въпроса за киберсигурността и България да не бъде провокирана и да не бъде цел. Ние сме толкова балансирани, толкова добронамерени към всички в региона, че дори не го заслужаваме“, отговори той.

За войната, климатичните промени и японските шахти

Борисов с китайския премиер Ли Къцян

На Азиатско-европейския форум Борисов разговарял и с японския премиер Шиндзо Абе. Двете страни си дали срок до март 2019 г. За подписване на споразумения в икономическата сфера.

А фактът, че Абе, премиерите на Китай  Южна Корея били в България,н прави едни от най-разпознаваемите и известни страни с големи възможности в нашия регион.

Участниците се разбрали за свободна търговия, но без фалшиви стоки.

Обсъдени били и човешките права и фактът, че в някои много развити и богати държави тези права са тежък дефицит.

Всички искали американският президент Доналд Тръмп да се върне към споразумението за климата.

„Всички отчитат и глетчерите в Австрия,  и наводненията в Азия. Вижте Япония – една от най-технологичните държави. И вие да отидете там, няма да им намерите кусур на шахтите. Но при всяко наводнение загиват стотици хора. И се оказва, че там шахтите при определен обем дъжд, какъвто и в България като падне, не могат да поемат. Факт“, обобщи Борисов.

И допълни, че войната е една от причините за миграцията, но другата са климатичните промени.

"На такива срещи не пия, не ям"

Борисов бе попитан на шега какво е било блюдото по време на вечерята снощи с азиатските лидери.

"Да ви кажа, аз от царя (Симеон Сакскобургготски – б.р.) съм научил едно нещо, от тоя университет, за който ми се подиграват някой път. На такива срещи не пия, не ям. Той ходеше само с една чаша. Това дава голяма възможност да чуеш какво си говорят другите, да видиш настроенията на другите. Например Словакия, Италия и Русия един до друг. Германия, Китай, България - един до друг. Начинът, по който ги бяха подредили, си има своя подсмисъл", обясни Борисов.

Той е убеден, че във външнополитически план България е добре разпознаваема и с добри думи.