Бившият британски вицепремиер Ник Клег си намери работа във Фейсбук. Става шеф на международните връзки на корпорацията, съобщават медиите на Острова.

Някогашният лидер на либералите, коалиционен партньор на торите при управлението на Дейвид Камерън, отива в социалната мрежа, която се бори с проблеми със защитата на данните на своите потребители и с натиск за държавна регулация над нея.

Клег (51 г.) беше вицепремиер от 2010 до 2015 година, но изгуби депутатското си място в изборите през 2017 година. Според "Файненшъл таймс" назначението му е изненада както за британския политичеси елит, така и за Силиконовата долина. Той ще смени сегашният титуляр на поста Елийт Скрейдж, който през юни обяви, че се оттегля след десет години в компанията.

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Цукърбърг е ухажвал с месеци Клег и му е обещал водеща роля във формирането на стратегията на компанията, пише "Файненшъл таймс".

Изданието коментира, че вероятно с назначението на Клег Фейсбук се опитва да стопли отношенията си с ЕС, където корпорацията е изправена пред най-голяма опасност от регулации. Клег е бил преговарящ от страна на Европейската комисия по търговски въпроси и депутат в Европейския парламент.

През последните години Фейсбук влиза от криза в криза, които включват разпространението на руски, влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 година, скандалът "Кеймбридж аналитика" за масова злоупотреба с потребителски данни и неотдавнашна кибератака, която разкри лични данни на 30 милиона потребители в мрежата.