По данни на германското министерство на икономиката, Германия е одобрила продажбата на оръжие на стойност 416,4 милиона евро (477 милиона долара) за Саудитска Арабия през тази година, с което кралството става вторият по големина германски клиент след Алжир, предаде ДПА. 

Ако Германия започне да снабдява Саудитска Арабия с оръжие, Меркел рискува да наруши коалиционното споразумение, подписано в началото на четвъртия мандат на канцлерката. Тогава по настояване на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), в него е включена клауза, която забранява износа на оръжие към "пряка" страна,по конфликта в Йемен. 

"С незабавно действие, правителството няма повече да одобрява износа (на оръжия) към страни, въвлечени в конфликта в Йемен".

Но в коалиционното споразумение е споменато изрично, че това не се отнася за страни, с които Германия е сключила оръжейни сделки преди започването на четвъртия мандат на Меркел. Сред тях е и Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия активно участва в кървавия конфликт в Йемен, като извършва въздушни военни атаки. Те са обединени под кодовото име "Решителна буря". Военната кампания на кралството започва на 21.04.2015 г. след като подкрепяният от Рияд авторитарен президент на страната, Абд Рабу Мансур Хади, бе свален от власт от хутитите (хутите).

Хутите са шиитско политико-религиозно движение, формирало се в Северен Йемен, което се ползва с подкрепата на Иран. Хиляди са жертвите от началото на конфликта досега, като нежеланието на страните да отстъпят прави почти невъзможно оказването на хуманитарна помощ. По данни на "Гардиън" 50 000 деца в страната са умрели от глад само през 2017 г.

САЩ и Великобритания също участват в конфликта, като продават оръжие на Саудитска Арабия. Въпреки че през тази година Обединеното кралство изпрати хуманитарна помощ, оценявана на 170 милиона паунда, според "Стокхолмски институт за изследване на проблеми на мира" от 2013 г. досега държавата е продала оръжие на Рияд на стойност поне 330 милиона паунда. Според "Хюман Райтс Уоч" - неправителствена организация, следяща за спазването на човешките права по света, само през 2015 г. Франция е продала на Рияд оръжие на стойност 500 милиона долара, Обединеното кралство - 4 милиарда и САЩ - 20 милиарда.

Кралството е подложено на сериозни критики след изчезването на журналиста Джамал Кашоги.

Критикът на режима на крал Мохамед бин Салман е в неизвестност и по всяка вероятност мъртъв, след като на 2 октомври тази година посети посолството на Саудитска Арабия в Истанбул. Турция твърди, че разполага с информация за самоличността на убийците, за които се твърди, че са изпратени от Рияд.