Европейската комисия предупреди Франция, Испания, Белгия, Португалия и Словения, че проектобюджетите им за 2019 година не отговарят не препоръките за намаляване на дългосрочните дефицити, Париж обаче омаловажи критиките, предаде Ройтерс.

В рамките на правомощията си да следи бюджетната дисциплина в еврозоната и да предотвратява кризи, застрашаващи единната европейска валута, Европейската комисия изпрати писма до петте страни, в които посочва, че те не намаляват структурните си дефицити, колкото е било договорено.

В писмо до френското финансово министерство Комисията пише:

"Предварителната оценка на Комисията сочи, че пътят на развитие на Франция не отговаря на темпото на намаляване на дълга през 2019 година," като се имат предвид правилата в еврозоната.

Европейската комисия призова Париж да даде разяснения по бюджета си до 22 октомври.

Като цяло Комисията не е доволна, че петте страни не намаляват структурните си дефицити с до 0,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а си определят по-ниски цели за намаляване с около 0,2 процента от БВП.

Френското финансово министерство посочи обаче в изявление, че има само малко разминаване с оценката на Комисията за френския структурен дефицит за 2019 година.

Отправените снощи забележки към петте страни са меки на фона на подобно писмо до Италия по-рано тази седмица, в което Брюксел отправи предупреждение към Рим за значителното увеличение на структурния дефицит. Тази първа процедурна стъпка може да бъде последвана от това Брюксел да отхвърли бюджета и да глоби Италия.

БТА