Преди дни руският президент Владимир Путин обяви, че страната му не се бои от конфликт с други държави, защото руснаците не се страхуват да дадат живота си за родината. 

"Ние всъщност от нищо не се боим. Страна с такава територия, с население, което е готово да даде живота си за Отечеството...", каза Путин. А освен това при ядрена атака руснаците веднага попадали в рая, допълни той.

Но сънародниците му всъщност никак не бързат към такова бъдеще и тъй като уважават по-възрастните (онези на 66 години поне), учтиво им правят път: Само след Вас!, пише Нюз.ру.

Във фейсбук социологът Игор Айдман коментира: "Негово Високопреосвещенство ни обеща на небето райско блаженство. Утеши отецът родното население - не е беда, че скоро ще умрем, след като ще попаднем в рая. Много известни диктатори (в това число и Хитлер) са имали влечение към смъртта (Танатос по Фройд), агресии и деструкции. При това простото самоунищожение не ги удовлетворявало. Стремяли са се да вземат със себе си на оня свят колкото се може повече други хора и затова са разпалвали самоубийствени войни. Ето и Путин е завладян видимо от Танатос и кани всички нас в клуба на самоубийците-патриоти."

Публицистът и политик Кирил Шулика написа, че изказването на Путин му е създало усещането, че се е качил на машината на времето. "Това даже не е от времето на Брежнев, не е от миналия век, а от по-миналия по-скоро. Някаква удивителна архаичност. Тук даже въпросът ти дали си съгласен не стои, това е говорене от миналото."

Бившият вицепремиер в руското правителство Алфред Кох коментира във фейсбук, че след изказването на Путин, че всички ще умрат като мъченици, в залата се чул смях. Това, според него, може да означава две неща - или присъстващите са приели Путин като клоун и затова се смеят, или просто те са били идиоти.

"Режимът на Путин влезе във фаза на фараонизация. В смисъл, че фараонът повече се вълнува не от скучната реалност, а от организацията на задгробния си живот", отбелязва руският журналист Иля Вайцман в свой пост във фейсбук.