Днес в Полша ще се състои първи кръг на местните избори, на които се очаква управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" да отбележи нови победи, въпреки че националистичните ѝ изказвания и институционални реформи подхранват задълбочаващ се разрив с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г. с комбинация от социални обещания, социален консерватизъм и засилена държавна намеса в икономиката. Въпреки обвиненията за все по-авторитарно управление, отправяни от страната и чужбина, управляващата партия запазва популярността си.

Изборите са част от по-голяма борба за бъдещето на ЕВропа в момент, когато Брекзитът и унгарския премиер Виктор Орбан, съюзник на "Право и справедливост", разтърсват ЕС, а десните партии печелят из целия континент, отбелязва Ройтерс. Полската управляваща партия е водеща на национално равнище, но контролира относително малък брой общински съвети.

Ако успее да спечели нови места, "Право и справедливост" ще има по-голям достъп до местно финансиране - фактор, който може да окаже влияние на изборите догодина. Освен това тя би получила по-голям контрол върху училищата и театрите, които са важни елементи в националистическата й програма. Партията се противопоставя на абортите, контрацептивите и инвитро оплождането и иска културата и образованието да бъдат по-консервативни, отбелязва Ройтерс

БТА