Нормално е бившият премиер Симеон Сакскобургготски да спечели делото в Страсбург по казуса с царските имоти. Такава прогноза направи в предаването „Тази неделя” по бТВ бившият председател на парламента и бивш служебен премиер Огнян Герджиков.

Според него това би било шамар за българската държава. „Доста дела губим в Страсбург, което не е добър атестат”, заяви той.

„Когато НДСВ дойде на власт, юристите казахме на Царя, че е вероятно да има проблеми, свързани с имотите, и затова трябва да се приеме закон. Той каза:  „Аз докато съм в управлението, дума да не става”, което, разбира се, му прави чест”, продължи Герджиков.

По думите му след изтичането на двата мандата с участието на НДСВ във властта следващото Народно събрание вместо да направи това, което се очаквало – да издаде реституционния закон за царските имоти, взело решение за мораториум върху тези имоти. "Един такъв мораториум е абсолютно ограничаване на всякакви правомощия, нищо не може да правят с тези имоти. Това е много сериозно засягане на собствеността – нещо, което е много лош знак навън”, твърди Герджиков.

„Как е възможно нашият цар Симеон, неговата фамилия, след като толкова години са господствали в нашия политически живот, да нямат никаква собственост у нас”, попита още Герджиков.

Бившият служебен премиер отрече да е получивал предложение от президента Румен Радев да бъде неговата номинация за конституционен съдия.

На въпрос дали би приел, ако такова се появи, Герджиков отговори: „Нека първо се появи, и второ, вероятно няма да приема. Чувствам се много активен, занимавам се с много дейности, с някои от които няма да мога да се занимавам, ако евентуално бих станал конституционен съдия".