Президентът на САЩ Доналд Тръмп след като на първо време определи като достоверна версията на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Кашоги, сега спомена за "лъжи" на Рияд, предаде Франс прес.

"Очевидно е имало заблуда и лъжи", заяви Тръмп в интервю за в. "Вашингтон пост" - вестникът, на който сътрудничеше Кашоги. "Техните версии са много разпокъсани", допълни той, визирайки версиите на саудитците.

В момент, в който Тръмп е поставен на нарастващ натиск у дома, за да действа срещу Саудитска Арабия, в интервюто той на няколко пъти говори за важността на икономическите връзки между двете страни и за ролята на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в тези връзки.

В интервюто Тръмп нарече принца "силна личност", която "обича наистина страната си".

"Никой не ми е казал, че той е отговорен. Никой не ми е казал, че той не е отговорен. Ние не сме стигнали до този момент", заяви Тръмп, споменавайки за възможността принцът да е бил запознат едва постфактум със събитията.

И добави:

"Бих искал той да не е отговорен. Мисля, че той е един много важен съюзник за нас. По-специално в случая с Иран, който върши толкова зловредни дейности по света, принцът е добра противотежест".

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е било "огромна и сериозна грешка", и обеща на семейството му, че отговорните ще бъдат наказани, предаде Ройтерс.

"Това е ужасна грешка. Това е ужасна трагедия. Поднасяме им нашите съболезнования. Ние усещаме тяхната болка", заяви Джубейр в интервю за телевизия "Фокс нюз". 

И обясни:

"За съжаление, беше допусната огромна и сериозна грешка и аз ви уверявам, че ще бъде потърсена сметка на отговорните за това".

По думите му саудитските власти засега не знаят как точно е бил убит Кашоги и къде се намира тялото му, посочва ТАСС.

"Изяснихме, че той е бил убит в консулството. Що се отнася до подробностите, ние не знаем как. Не знаем къде се намира тялото", каза Джубейр.

"Възнамеряваме да установим всички факти и да накажем отговорните за убийството", заяви той.

Според Джубейр, цитиран от Франс прес, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман "не е бил информиран" за операцията, която не е била разрешена от властите. Той допълни, че крал Салман е твърдо решен отговорните за смъртта на Кашоги да отговарят за действията си.
Отношенията между Вашингтон и Рияд ще "превъзмогнат" случая Кашоги, изтъкна в заключение саудитският първи дипломат.

Джамал Кашоги.

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес призова правителството на страната да преразгледа отношенията си със Саудитска Арабия във връзка с обстоятелствата около убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи ТАСС.

"След такъв немислим инцидент трябва принципно да преразгледаме отношенията със Саудитска Арабия", включително по въпроса за износа на германски оръжия, заявила Налес в интервю, публикувано вчера във в. "Билд ам зонтаг". "Трябва да има осезателни последствия", отбелязва лидерът на германските социалдемократи.

Джамал Кашоги, известен с критическите си изказвания за политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул за оформяне на документи. В събота саудитските власти потвърдиха смъртта на журналиста, настъпила според тях в резултат на сбиване в консулството. 

Годеницата на убития в саудитското консулство в Истанбул журналист Джамал Кашоги ще бъде неотлъчно охранявана през цялото денонощие, съобщиха турски медии. Служебната охрана на Хатидже Дженгиз ще се осигурява от Истанбулското валийство. Решението да й бъде осигурена охрана е било взето по искане на Хатидже Дженгиз, която е турска гражданка.
Тя подала в истанбулското валийство оплакване,че животът й е под заплаха след убийството на Кашоги.
Твърди се,че Хатидже Дженгиз живее в квартала Фатих в Истанбул.
Междувременно стана известно,че една седмица преди да бъде убит, Джамал Кашоги закупил жилище в Истанбул, в кооперация, намираща се в района на Топкапъ.
Телевизия "А-хабер" показа видео кадри, от които се вижда Джамал Кашоги и годеницата му да влизат във входа на кооперацията.
Според източника кадрите са заснети на разсъмване, в 4.58 часа в деня, когато Кашоги е бил убит. Пак според източника по някое време двамата излезли и се върнали отново в жилището в 12.17 часа.
Същият ден Кашоги в около 13.30 часа отива в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където според твърденията на Рияд е бил убит при свада в консулската служба.

 

Тръмп и Ердоган обсъдиха случя по телефона

Тръмп и турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера разговаряха по телефона за смъртта на Кашоги , съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс и ДПА.

"Ердоган и Тръмп се съгласиха, че обстоятелствата около смъртта на Кашоги трябва да бъдат изцяло изяснени", посочи агенцията. 

Кралят на Саудитска Арабия Салман и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд изказаха съболезнования на семейството на Кашоги, съобщи вчера саудитската агенция СПА, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Негово кралско височество Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, първи заместник министър-председател и министър на отбраната, проведоха телефонен разговор със Салех Джамал Кашоги (най-големия син на Джамал Кашоги), и изказаха своите съболезнования на него и семейството му във връзка със смъртта на покойния Джамал Хашоги", се казва в съобщението.

Главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб заяви, че в момента се разследват 18 поданици на страната, без да уточнява самоличността им. 

БТА