Кими Райконен ("Ферари") спечели Гран При на САЩ от Формула 1 на пистата в Остин, щата Тексас и не позволи на Люис Хамилтън ("Мерцедес") предсрочно да защити световната си титла.

На подиума зад финландеца се качиха Макс Верстапен ("Ред Бул") и Хамилтън, до четвъртото място се добра Себастиан Фетел ("Ферари"), а пети е Валтери Ботас ("Мерцедес").

В края на тази седмица е надпреварата в Мексико Сити. Британецът има 346 точки, а германецът е с 276. За да грабне пета световна титла и да се изравни с великия Хуан Мануел Фанджо, Люис трябва да спечели пет точки повече от Фетел на пистата "Ерманос Родригес".

В САЩ "Мерцедес" и топпилотът на тима загубиха битката с "Ферари", като "скудерията" даде да се разбере, че ще се бори докрай, колкото и шансовете за короната да изглеждат нищожни.

На старта Райконен, който в края на сезона напуска италианския отбор, изпревари потеглилия от първа позиция Хамилтън и още тогава обърка сметките на "сребърните стрели". Неговият съотборник Себастиан Фетел тръгна пети заради наказание и отгоре на всичко се блъсна с Даниел Рикардо ("Ред Бул"), което го смъкна на 15-а позиция.

Нататък на "Ферари" помогна стратегията с едно влизане в бокса за смяна на гуми за Кими, докато при "Мерцедес" бяха две. В 22-ата обиколка лидерът Райконен, вече притиснат сериозно от Хамилтън, мина през бокса и световният шампион поведе. Това трая на 37-ия тур,  който Люис трябваше да направи втората си смяна.

Завърна се четвърти на пистата и съотборникът му Ботас го пропусна пред себе си. Така Хамилтън застана зад Райконен и Верстапен. В края на надпреварата тримата бяха доста близо един до друг, но нито финландецът позволи да бъде задминат, нито Макс се даде на британеца. Изпреварване успя да направи Фетел - на Ботас, и в някаква степен постигна максимума в поредното си противоречиво състезание.

Кими Райконен спечели първото си състезание от повече от 5 години - от Австралия през 2013-а, което прави 113 старта.