Делото за замерянето на парламента с домати през 2015 година мина днес на втора инстанция в познатия "забавен" за съдебната система стил. Особено след като Софийската градска прокуратура отказа да поддържа колегите си от районната и доста пламенно адвокатства на подсъдимите.

Делото е за фамозната случка от 9 септември преди три години, когато Николай Колев-Босия започна да замеря сградата на Народното събрание с домати - нещо, което и преди бе правил. Към него тогава се присъединиха и няклоко по-млади немирни глави, а от тях Манол Глишев, Калин Каменов, Кирил Чуканов и Александър Иванов, плюс самият организатор днес бяха подсъдими.

Първоинстанционният Софийски районен съд ги оправда и по двете обвинения: за хулиганство (чл. 325 от НК) и по член 274а - за опетняване, унищожаване или повреда на формено облекло, служебни знаци или надписи.

СРП протестира именно оправдаването на петимата и така се стигна до днешното заседание в градския съд.

Днес обаче представителите на горноинстанционната прокуратура - Софийска градска, заявиха, че не поддържат протеста на колегите си. Напротив - ако аксиоматичната дефиниция за хулиганство е, че при него се "изразява явно неуважение към обществото", подсъдимите -  напротив, целели да послужат именно на това общество.

Т.е. -  щом действията им не са продиктувани от желанието да демонстрират неуважение към обществото, а да изразят позиция, така не изпълняват основния състав на престъплението.

Що се касае до замерянето на униформените с домати, това било резултат от "случайно деяние".

Униформеното облекло на служителите не е било цел на подсъдимите, а те, изпълнявайки своите функции, са попаднали под обстрела им, изрази се едната прокурорка.

Интересно е, че държавното обвинение каза, че не поддържа протеста на районната прокуратура, но и не го оттегли (по принцип биха могли и така  делото щеше да бъде прекратено още днес, б.р.).

На адвоката на подсъдимите Диньо Бозаджиев не му остана нищо друго освен да каже, че се солидаризира с мнението на прокуратурата.

"Изначалното наше становище беше това, което беше заявено днес от СГП", каза защитникът - нещо, което не се чува всеки ден в съдебна зала...

Той обаче обърна внимание, че този процес е бил политически от първия си ден.

И още нещо интересно.

Една и съща прокурорка е изготвила обвинителния акт, после не се е явила на нито едно от заседанията в Софийския районен съд. След като обаче прокуратурата, образно казано - губи делото (с оправдателна присъда), същата прокурорка - Красимира Нейчева, е автор и на протеста до СГС. Та, адвокатът изрази мнение дали е спазен принципът  на случайния подбор, който е нормиран в Закона за съдебната власт и ако не - изобщо няма годен прокурорски акт, който да предизвика делото.

Съдът не уважи жалбата и прие, че си е работа на държавното обвинение ще пише актовете и кой ще се явява.

В пледоарията си веднага след това Бозаджиев твърдо заяви, че целта на този процес е "действията на гражданите и политическият им протест да бъдат криминализирани" с цел сплашване и сигнали към останалите членове на обществото. А подходът е същият като преди 1989 г.

По отношение на Босия, който днес не се яви заради тежко здравословно състояние, адвокатът каза:

"И тогава (при комунизма, б.р.), и сега българската прокуратура подходи еднакво към него.

През цялото време върху прокуратурата бе оказван неправомерен натиск.

Тя като институция бе използвана да се всее страх у хората", каза още адвокатът.

За илюстрация той цитира тогавашната председателка на парламента Цецка Цачева, която не просто споделила, а използвала израза: "с удоволствие споделя, че има образувано досъдебно производство".

Той цитира Георги Марков: "Убивайки един противник, ти запазваш неговата нравствена сила и независимост. Унижавайки един противник, ти го унищожаваш, ти му отнемаш всичко."

Подсъдимите казаха по няколко думи - че просто са изпълнили гражданския си дълг и че на Босия трябва не да му се води дело, а обществото смирено да му поиска прошка.

Съдът ще се произнесе в срок до един месец.