Еврокомисията ще разгледа на 13 ноември докладите за напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), съобщи днес в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Той допълни, че това е последният доклад по въпроса, но на комисията „Юнкер“. Не се знае дали ще има и по-нататъшни такива доклади.

В началото на мандата си през 2014 г. Жан-Клод Юнкер обеща, че с Механизма ще бъде приключено до края му. Ако се вярва на думите му, това наистина трябва да е последниятдоклад. Юнкер няма намерение да се кандидатира отново на евроизборите догодина.

Брюксел призовава Букурещ да вземе предвид препоръките на Венецианската комисия, допълни Схинас.

Миналата седмица тя препоръча румънските власти да се опитат да потърсят и намерят широко обществено съгласие по подготвяните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Според Венецианската комисия, която е консултативен орган на Съвета на Европа, предвижданите промени значително отслабват ефективността на съдебната система в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Франс Тимерманс – първият зам.-председател на Еврокомисията, предупреди неотдавна, че докладът за Румъния може да съдържа оценки на двата законопроекта.

Говорителят обеща също, че ЕК ще бъде „сляпа за цветове“ в оценките си. Така той отговори на журналистически намекдали Брюксел не толерира Румъния – било заради предстоящото й ротационно председателство на ЕС, било заради президента Клаус Йоханис.

Държавният глава на северната ни съседка е противник на спорните съдебни реформи. Опозицията смята, че те облагодетелстват управляващите социалдемократи и най-вече лидера им Ливиу Драгня, като декриминализират някои престъпления.

Миналата седмица Йоханис поиска оставката на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Причина бе становището на Венецианската комисия.

Президентът даде също знак, че вероятно няма да приеме кандидатурата на Адина Флоря за нов шеф на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), която да замени уволнената през лято Лаура Кодруца Кьовеши. При изслушването сй в началото намесеца Флоря заяви, че делата за злоупотреба с власт трябва да се гледат от обикновени прокурори, извън НДБК, и че те трябва да обръщат внимание на „сложни“ случаи, а не на „лесни“ дела.