Не мога да поискам оставката на вицепремиера Валери Симеонов, имаме коалиционно споразумение - Обединени патриоти (ОП) трябва да реши.

Така министър-председателят Бойко Борисов отвърна задочно на исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, щом Симеонов сам не подава сам оставката си, Борисов да му я поиска.

Днес пред Министерския съвет няколкостотин души излязоха на протест с настояването за незабавна оставка на Симеонов. Поводът бе изказването на вицепремиера пред партийната телевизия СКАТ, че майките на деца с увреждания, които от месеци излизат на протести с искания за по-адекватен ангажимент на държавата към децата и проблемите им, са едни "кресливи жени", които спекулират с "уж болни деца". 

Борисов е в Дубай, където коментира пред меди.

"Поетите ангажименти към майките на деца с увреждания се изпълняват в пълен обем - както по отношение на допълнителните 150 милиона лева повече за системата, така и относно законопроектите. Знам, че майките работят за кауза, а за да се случи тази кауза работихме и със социалния, и с финансовия министър", заяви той, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет. 

След което допълни, че вече е поднесъл своите извинения и е изразил несъгласието си с казаното от вицепремиера Валери Симеонов по отношение на майките.

Борисов отбеляза, че искане на оставката на вицепремиера от негова страна би нарушило коалиционното споразумение с Обединени патриоти.

"Надявам се колегите да решат взаимоотношенията си. Когато са си слагали подписите, са ги слагали като отговорни политици и сме се разбрали това да е за четири години. Всичко друго би било дезертиране, бягане от отговорност или нарушаване на споразумението", посочи премиерът. 

И добави:

"Мога само да помоля да доизпълним ангажимента си към майките на децата с увреждания. Те не са уж болни, те са болни и ние ги виждаме“. Министър-председателят беше категоричен, че "правителството си върши работата, за което може да се съди както по параметрите на държавата, така и по уважението на света към страната ни".

Коментарът от Дубай идва на фона на искането на "Атака", част от малкия коалиционен партньор Обединени патриоти, още днес да се проведе коалиционен съвет, на който да се вземе решение за остраняването на лидера на НФСБ Симеонов от поста вицепремиер. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров това, че Борисов не е в страната не пречи в 21 век да се намери начин да участва в съвета.

Самият Симеонов пък не се извини за думите си, а даже ги потрети. Днес той даде заявка, че ще освободи поста само ако коалиционните му партньори в ОП - Сидеров и Красимир Каракачанов (ВМРО), както и Борисов вземат такова решение.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО отказа да коментира случая днес, преди да е разговарял със Симеонов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че Борисов е избрал да остане на власт пред това да помогне на протестиращите майки. Тя добави, че ако министър-председателят мълчаливо приема поведението на Симеонов, целият кабинет трябва да подаде оставка.

Относно днешните разговори в Дубай, Борисов заяви, че е договорено в рамките на следващите три седмици да дойде икономическа делегация в България, заедно министри на ОАЕ. По време на срещата на българския премиер с министър-председателя на ОАЕ и управник на емирство Дубай шейх Мохамед Бин Рашед Ал-Мактум са били проведени конферентни разговори с министри от сферите на търговията, образованието, икономиката и високите технологии. Борисов подчерта, че лично министърът на висшето образование на ОАЕ Ахмад бин Абдула Ал Фаласи ще покани 7 български университета в Дубай до 20 ноември.

По думите на премиера добри възможности за сътрудничество има и в хранителната индустрия. Той акцентира върху предложението си да се направят хъбове в сферата на хранителната индустрия в България и на Балканите, за да се инвестира в консервната промишленост и производството на полуфабрикати.

"Има доста теми, по които сме си дали много кратки срокове и се разбрахме да опитаме до нова година да подпишем рамково споразумение за стратегическо сътрудничество", посочи Борисов.