Над 10 000  демонстранти заляха вчера улиците на Дрезден. Членове на граждански сдружения и профсъюзи се изправиха срещу ксенофобското движение Пегида (Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада), основано точно преди четири години в столицата на федерална провинция Саксония Дрезден. В тяхното сборище вчера  участваха близо 5000 души.

Сред основните лозунги на контрадемонстрацията бяха “Дрезден е пъстър”  и «Дрезден. Респект», като респект беше изписан на още шест езика, вкючително на руски и арабски. Основният лозунг беше «Сърце вместо подстрекателство» (на немски е почти в рима «Herz statt Hetze»). 

Към контрадемонстрацията се присъединиха и премиерът на Саксония, християндемократът Михаел Кречмер, вицепремиерът Мартин Дулиг и министърката на науката Ева-Мария Щанге. Последните двама са социалдемократи от управляващата коалиция в Дрезден.

От трибуната пред кметството Кречмер се обърна към множеството и не скри задоволството си, че двойно повече граждани се възправиха срещу участниците в похода на Пегида: "Това ни окуражава и е важен сигнал". 

Същевременно Кречмер призна, че е изминало дълго време, докато се намери верният отговор спрямо ксенофобите.

Дулиг призова да се води битка в името на демокрацията и хуманизма. Колежката му Ева-Мария Щанге предупреди, че Пегида вече не привлича единствено недоволни, а и хора с крайнодесни убеждения и ги окриля.

Федералният външен министър Хайко Маас написа в туитър:

"Четиригодишното съществуване на Пегида е тъжен ден за страната ни. Но и не е ден, на който да скръстиш ръце. Прекрасно е, че хората в Дрезден демонстрират срещу Пегида".

Организаторите на демонстрацията «Сърце вместо подстрекателство» дадоха израз на задоволство:

"Показахме, че въпреки различни политически схавщания чрез обща цел посочихме ясни граници на десните подстрекатели от Пегида и тем подобни. Сплотеността, която беляза днешния ден, може да е начало на прелом, на ново мислене. Всеки ден трябва да се използва за отпор на расизма и ненавистта. Не само на улицата, а в целия обществен сектор".

Пегида за пореден път показа истинското си лице. Нейните привърженици скандираха «Народни предатели!», «Съпротива!» «Меркел да си ходи!» Носеха се и викове: «Да съборим джамиите!»

Предводителят на Пегида Луц Бахман изрично благодари на привържениците на движението за техния кураж.

Да припомним, че Пегида е под специално наблюдение от страна на контраразузнаването. Това в демократична Германия се прави крайно рядко, само при съмнения за застрашаване устоите на държавата.

По данни на полицията, въпреки многохилядните паралелни демонстрации, не се е стигнало до сериозни сблъсъци. Имало е само два случая на нараняване. Четиридесет и осем -годишен мъж е блъснал с презрение противничка на Пегида. Трима неизвестни засега лица са нанесли побой над 58-годишен симпатизант на Пегида.

Според полицията в момента се анализира речта на десния популист Михаел Щюрценбергер, произнесена по повод  четвъртата годишнина от основаването на ксенофобското движение. Ако се установи  подстрекателство, застрашаващо устоитие на държавата, той ще отгововаря пред закона.