Безконтролната власт ражда цинизъм.

Това каза в Пловдив държавният глава Румен Радев във връзка с изказването на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания, предизвикало протести и вълна от искания за оставката му от поста. Според съпредседателя на Обединени патриоти майките, които от месеци протестират с искания за по-адекватен ангажимент на държавата към нуждите на децата им, са "кресливи жени", спекулиращи с "уж болни деца".

"С цинизъм не може да имаме ефективно управление и не може да се мисли за проблемите на хората. Това, което виждаме в момента е, че цялата енергия сега ще се фокусира върху личността на Валери Симеонов, а това не решава проблема с липсата на контрол и цинизна", допълни Радев, цитиран от агенция "Фокус".

Отношение по казуса взе и омбудсманът Мая Манолова, която е ангажирана с исканията на майките от самото им начало. Манолова коментира пред Нова тв "опорната точка" - че протестите са инспирирани от опозицията в лицето на БСП с цел да свалят правителството. В действителност представители на левицата и на съдружни партии като варненската "Възраждане" например се опитват да се вклинят в шествията на майките. И това се използва от Симеонов и сподвижниците му като "компромат" срещу протестиращите.

"Най-лесният начин да се дискредитира един протест е да бъде партийно оцветен. Протестът на майките на деца с увреждания е като дъгата. Уврежданията не са леви и десни и много разчитам на интелекта и съвестта на партиите е да не се опитват да смачкват по този начин този протест. Призовавам да спрат да се гаврят с този протест. Той е нажежен, но в основата си проблемът е свързан с правата на хората с увреждания и тяхната невъзможност да водят нормален начин на живот", посочи Манолова.

Тя определи като "срамно" изказването на Симеонов и припомни, че по конституция суверенът е народа, а Симеонов, както и тя самата са служители на този суверен.

И лидера на БСП Корнелия Нинова реши да затвърди фейсбук изказванията си от предходния ден. Нинова говори пред организацията на левицата в Стара Загора като покрай "джендър идеологията в училище" и плановете на левицата да се въведе "един учебник по предмет в цялата държава" като контрамярка срещу тази идеология, пак се изказа по темата с оставката на Симеонов. В случая Нинова атакува премиера Бойко Борисов, който ден по-рано заяви, че не може да поиска оставката на Симеонов, защото има подписано коалиционно споразумение с "патриотите". И намекна, че правителството може да падне при евентуално разваляне на управленската коалиция. 

"Днес всички трябва да кажем, че не приемаме цинизма на Валери Симеонов и правителството срещу майките на деца с увреждания. Днес Борисов плаши народа, че ако той си отиде, ще настъпи хаос. По-голям хаос от неговото правителство няма", посочи Нинова.