Части от тялото на саудитския журналист Джамал Кашоги са открити в кладенец на територията на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Това твърди лидерът на опозиционната партия "Родина" Догу Перинчек пред турския новинарски канал "Хаберлер" (Новини), предаде ТАСС.

Междувременно световните агенции цитираха президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, че убийството на Кашоги е било внимателно планирано.

"Властите намериха части от тялото на Кашоги в кледенец в саудитското генерално консулство", казва Перинчек, цитиран от ТАСС. По думите му, "турските сили за сигурност са направили обиски в консулството и са извадили от намиращ се във вътрешния двор кладенец части от тялото".

Междувременно изданието "Айдънлък" съобщи, че става дума за кладенец в резиденцията на саудитския генерален консул, която се намира няколкостотин метра от сградата  на консулството.

Досега няма официално потвърждени на тези информации.

 

Ердоган: делото да е в Истанбул; имаме още въпроси без отговори

 

Ердоган говори в парламента пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието.
По думите на турския президент записи от камери за видеонаблюдение показват, че Кашоги не е напуснал сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Ердоган посочи, че камерите в консулството са били отстранени.
По думите му саудитски екип от трима души е пристигнал в Истанбул дни преди убийството на Кашоги, а екип от 15 саудитски представители е влязъл в консулството в деня на убийството. Ердоган каза, че саудитският екип е посетил гора в Истанбул и Ялова.
Турският президент посочи, че арестът на 18 души в Саудитска Арабия във връзка с убийството на Кашоги съвпада с информацията, с която разполага турското разузнаване.
По думите на Ердоган доказателствата сочат, че Кашоги е бил убит по жесток начин. Той зададе въпроса защо до момента тялото на журналиста не е намерено.

Ердоган предложи арестуваните в Саудитска Арабия да бъдат съдени в Истанбул, където е извършено убийството и че очаква от този момента нататък саудитското ръководство да поеме цялата отговорност за случая.

"Очакваме също отговори на въпросите кой е давал заповеди на тези хора и защо досега не е е намерено тялото на Кашоги", каза турският президент. "Ако е истина, че са дали тялото на местни сътрудници, ксои са те?"

Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна на 20 октомври, че той е починал. 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова вчера за международно разследване на смъртта на Кашоги в речта си при откиривне на пленарна сесия на парламента в Страсбург.

 

САЩ: Няма да оставим това без последствия

 

Убийството на Кашоги няма да бъде оставено без отговор от страна на САЩ, заяви днес американският вицепрезидент Майкъл Пенс на организирана от в. "Вашингтон пост" конференция във Вашингтон, предаде ТАСС.

"Искам да уверя всички и да уверя американския народ в това, че ще се доберем до истината, ще изясним всичко, свързано с това жестоко убийство на журналист, невинен човек, дисидент. Това няма да остане без отговор от страна на САЩ, както и, както очаквам, без международен отговор", каза Пенс.

"Ние обаче, искаме да разберем какво наистина се е случило. Президентът Тръмп ясно даде да се разбере, че ще мобилизираме всички ресурси на нашето разузнаване и ще сътрудничим с представители на разузнаването на Турция, ще си взаимодействаме със Саудитска Арабия, с други държави по света, ще изясним фактите и след това ще бъдат взети решения", изтъкна вицепрезидентът.

"Дали ще бъдат въведени санкции или ще бъдат приети някакви други мерки, това решение ще бъде взето от президента на САЩ", уточни Пенс. 

Добра първа, но недостатъчна стъпка

 

Саудитска Арабия преживява "криза" след "отвратителното" убийство на Кашоги, каза саудитският министър на енергетиката Халид бин Абдул Азиз ал Фалих на започнал днес инвестиционен форум в Рияд.

"Преживяваме трудни дни, преживяваме криза", каза Ал Фалих, цитиран от Франс прес. 

Днес по-рано в Рияд бе открита конференцията "Инициатива за инвестиции в бъдещето". Тежка сянка върху форума хвърли смъртта на Кашоги, заради която западни политически и бизнес лидери го бойкотираха. Конференцията беше важна за силния човек в Рияд, престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Той се появи на събитието за 15 минути и го напусна, без да каже нищо.
Сред анулиралите участието си във форума бе и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. 
Днес Ройтерс предаде, позовавайки се на съобщение на саудитското финансово министерство, че Мнучин и саудитският му колега Мохамед бин Абдула ал Джадаан са се срещнали в Рияд.
В неделя Мнучин каза, че обяснението на Саудитска Арабия за убийството на Кашоги е "добра първа стъпка, но не е достатъчно". Той допълни, че е рано да се обсъждат санкции заради случилото се.
Финансовият министър на САЩ е на обиколка в района, за да обсъди мерки в борбата срещу тероризма с арабските съюзници на Вашингтон, уточни Ройтерс.

(Агенции и екип на Клуб Z)