Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън възприе помирителен тон в разговорите си в Москва, дни след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли САЩ от важен договор за контрол на въоръженията с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Болтън пристигна в Москва вчера, по-малко от 48 часа след като Тръмп каза, че Русия е нарушила договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, и предупреди, че САЩ ще започнат да разработват подобни оръжия, освен ако Русия и Китай се съгласят да не притежават, нито да разработват такива оръжия. Китай не е страна по договора от 1987 г.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу похвали днес Болтън за двудневното му посещение и каза, че "дори малките стъпки ще бъдат от полза за нашите отношения и ще помогнат за възстановяване на доверието" между Москва и Вашингтон. По думите му Русия и САЩ би трябвало да засилят своето сътрудничество в Сирия, помагащо за избягване на сериозни инциденти в небето или на земята.

Болтън каза на Шойгу, че е в Москва, за да работи по ангажимента на Тръмп за подобряване на сътрудничеството с Русия в сигурността.

"Ние със сигурност споделяме вашето виждане, че американско-руските обсъждания по отношение на Сирия са полезни, продуктивни и професионални, и се надяваме, че ще можем да разширим тези разговори по редица други начини, които споменахте, и дори повече", заяви той.

В излъчени по телевизията коментари нито Болтън, нито Шойгу споменаха изявлението на Тръмп за договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, отбелязва Асошиейтед прес.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент Владимир Путин ще обсъди на среща днес с Болтън стратегическата сигурност и регионалните конфликти, посочва ТАСС.

По думите му в дневния ред на срещата са "двустранните отношения, регионалните конфликти, уреждането на ситуацията в Сирия и въпросите на стратегическата сигурност".

Договорът за премахване на ракетите със среден и малък обсег, от който Тръмп иска да изтегли САЩ, има своите слаби страни, призна Песков, цитиран от Ройтерс.

В същото време говорителят на Путин подчерта, че не приветства, според него, този опасен американски подход да се говори за оттегляне от споразумението, без да бъде предложена алтернатива. Той изрази очакване Болтън да разясни позицията на САЩ.

Вчера високопоставеният съветник на Тръмп се срещна със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и с външния министър Сергей Лавров, припомня ТАСС.