Разследването на смъртта на саудитския журналист Джаал Кашоги трябва да се ръководи от търсенето на истината, а не от геополитиката.

Това заяви днес пред Европарламента в Страсбург върховният представтел на ЕС зе външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Евродепутатите днес имаха дебат за убийството на Кашоги, извършено на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Дебатът бе насрочен още преди да стане ясно, че журналистът е убит. Първоначално в официалните документи бе обявено, че той е посветен на изчезването на журналиста. Тогава обаче не бе официално установено, че той е убит.

„Престъплението срещу един журналист, независимо къде се намира той по света, е престъпление срещу свободата на словото и срещу обществото, срещу нашия начин на живот в Европа, срещу нашите принципи и ценности, срещу всички нас“, изтъкна Могерини.

Според нея досегашните обяснения, дадени за случилотоъсе от властите в Рияд, не дават отговори на много въпроси. В Европа са очаквали всички данни по случая и вземането на мерки  за изправянето на виновните пред съда

Няма да чакаме повече яснота или да изискваме такава. Ще действаме съвместно с партньорите ни. Реакцията на съюзниците ще бъдат обусловени от следващите стъпки на саудитските органи“, увери Могерини.

Тя припомни, че само преди няколко месеца Джамал Кашоги е бил приет в оглавяваната от нея Европейска служба за външна дейност (ЕСВД) в Брюксел. Той участвал в конференция за Саудитска Арабия и положението в региона.

„Кашоги бе един надежден глас в дебата за неговата страна и Близкия изток. В последния доклад, публикуван след неговата смърт, той иска независима платформа за гласовете от този регион“, каза дипломат номер 1 на ЕС.

Според нея репресиите превръщат държавите и обществата в слаби субекти. Става дума не само за свободата на изразяване, но и за търпимост и зачитане на разнообразието.

Всички изказали се евродепутати заклеймиха властите в Саудитска Арабия. Те настояха за строго разследване и ако трябва строги мерки срещу Рияд.

Могерини е доволна, че има страни, които мислят да се откажат от участие в събития, свързани със сделки, предимно оръжейни, със Саудитска Арабия.

Стана ясно, че има подготвени няколко проекторезолюции във връзка с убийството на Джамал Кашоги. Гласуването ще бъде на 25 октомври.