В епархиите на Българската православна църква днес се отслужва Молебен за деца с увреждания, а датата ще бъде вписана в Месецослова срещу 24 октомври, който ще се отбелязва в бъдеще като Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства.

Така реши Светият синод на заседанието си на 3 октомври в отговор на писмото на Милена Йоцова, учител по религия от София, с молба да бъде определен ден, в който цяла България да се помоли за болните деца и техните близки.

За първи път молебенът бе отслужен днес във всички български храмове.

В храма "Покров Богородичен - Всех скорбящих радост" в София архиерейска Света литургия и молебен оглави Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха.

Датата не е избрана случайно, напомня сайтът "Добротолюбие". На 24 октомври Православната църква почита чудотворната икона на Божията Майка „Всех скорбящих радост” ("Радост за всички скърбящи"). Празникът води началото си от края на XVII век, когато иконата се прославя за първи път.

Във Варна митрополит Йоан отслужи молебена.

„Благодарим на Св. синод за този ден. Искам да отбележа едно-единствено нещо: че уврежданията нямат нито религия, нито партийна принадлежност. И да престанат партийните лидери да ни пришиват на тоя и на оня. Хора, събудете се! Увреждането си е увреждане. И засяга цялото ни общество. От увредените хора до всички, които са около тях. И всички, които плащат наливането на пари в една бездънна каца без никаква отчетност”, каза пред бТВ Валентина Ташкова, майка на дете с увреждане.