Концесията за плажа на Златни пясъци печели отново, този път за 20 години "Ламс Холдинг Груп", която стопанисва плажната ивица там от десетина години, а централният плаж на Созопол отива при концесионера на южния плаж в Несебър "Ауто фактор", спечелил го за 15 години. Това стана ясно от днешните решения на правителството.

За срока на концесията "Ламс Холдинг Груп" ООД е задължена да направи инвестиции за подобряване на облика на морския плаж "Златни пясъци" в размер на 6 843 532. 60 лв. с ДДС.

През 20-годишния срок на концесията от фирмата ще трябва да прибират не повече от 12 лева с ДДС за чадър и също 12 лева за шезлонг в платената зона на плажа. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) 18% или 1 926 674 лв. без ДДС.

"Ауто фактор" ЕООД ще инвестира 381 720 лв. с ДДС за организация на "целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж "Созопол-централен". При тях цената на чадър и шезлонг е определена на по 7 лева с ДДС. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година е 14.5% без ДДС или 136 434 лв. без ДДС.

Правителството откри и процедура за предоставяне на концесия на морски плаж "Слънчев бряг централен" в община Несебър за 20 години. Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 1 393 210 лева без ДДС. Прекратява се договорът на концесионера "Вени-М" ЕООД за предоставяне на концесия върху част от крайбрежната плажна ивица - морски плаж "Слънчев бряг-централен" в община Несебър, сключен през 2002 г.