Лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира на профила си във Фейсбук последните инициативи на вицепремиера Валери Симеонов. Според Атанасов не е станало ясно на кого се е извинил - на майките на деца с увреждания или на "ортаците си във властта, че за кратко им разклати стабилността".

Атанасов коментира и факта, че Симеонов ще пита президента защо Националната служба за сигурност (НСО) охранява Ахмед Доган, след като от самата служба отказаха да му отговорят.

Според лидера на ДСБ обаче охраната на Доган зависи най-вече от премиера Бойко Борисов и той е много по-информиран по този въпрос от президента.

Ето какво написа Атанасов:

"БОРИСОВ, СИМЕНОВ, ДОГАН и другите

Така, малко не стана ясно В.Симеонов на кого се извини? На "кресливите жени" с "уж болни деца" или на ортаците си във властта, че за кратко им разклати стабилността?! Ама, да не политизираме темата...

Иначе пропагандната машина на властта тръби, че вицепремиерът Симеонов питал президента защо НСО охранява Ахмед Доган.

Хубаво, въпросът е изключително важен. 

Но, много по-лесно е да пита първо началника си Борисов. Защото по закон комисията, която взема решения кои лица да бъдат охранявани се състои от : шефа на НСО, шефа на ДАНС и главния секретар на МВР. Т.е. двата от трите гласа за охраната на Сарая са на лица, пряко подчинени на премиера! Той със сигурност е информиран толкова, колкото и президент, ако не и повече.

И да припомня нещо. Когато в миналия парламент се приемаше закона за НСО именно Борисов оказа натиск да се включи клауза, че службата извън списъка на длъжностите "може да охранява и други лица от значение за националната сигурност". И да не звучи нескромно, но аз тогава казах от парламентарната трибуна, че се създава специална законова възможност да се охранява Доган за сметка на бюджета, и гласувах против. Който има интерес - стенограмите на Народното събрание са публични. 

Та, г-н Симеонов като се интересува за различните грижи на държавата към Доган да пита Борисов!

И като стана дума за главен секретар на МВР. Няколко години това министерство просъществува без министър, сега става ясно, че може и без висша професионална длъжност. Или както правилно заяви депутатът от ГЕРБ с псевдоним Николай, то Борисовата държава може и без министри изобщо!"