Русия няма да се откаже от Македония, заяви директорът на Института за европейска политика в София, цитиран от македонския вестник “Нова Македония“. Русия ще се стреми да продължи да се намесва във вътрешните работи на Македония, но няма да попречи на членството й в НАТО, ако се приложи споразумението с Гърция за промяна на името, заяви Димитър Бечев, сътрудник в Атлантическия съвет и изследовател в Центъра за славянски, евразийски и източноевропейски изследвания в Университета на Северна Каролина "Чапъл хил".

Димитър Бечев.

Бечев, заяви и в интервю за радио „Свободна Европа“ , че "Русия ще продължи опортюнистката политика на Балканите, използвайки всяка подходяща ситуация за пропагандни цели или да повлияе на ситуацията на място, но Балканите не са основен приоритет на Русия, защото сега има още поважни въпроси за решаване". Според него Русия ще се възползва от възможността да се заеме с вътрешните работи на Македония, но не е ясно какъв вид влияние ще има, защото засега присъединяването към НАТО изглежда безопасно.

"Единствената пречка може да бъде това, което ще се случи в Гърция, но аз не мисля, че Русия има толкова много потенциал да затрудни този процес и следователно ще използва много повече пропаганда", оцени Бечев.

"В това положение има определена пропагандна стойност, защото ако процесът протича трудно и има опозиция в Македония и Гърция, Русия винаги може да използва някои пропагандни аргументи, в смисъл че не е законен процес, че Западът настоява, оказва незаконен натиск и т.н.", каза Бечев, добавяйки, чел "макар и да очаква пропаганда в тази посока, не смята, че ще повлияе особено на процесите ". Бечев каза, че е интересно какво ще се случи сега в Македония. Във ВМРО-ДПМНЕ текат политически процеси, те са разделени помежду си, тъй като депутатите, които гласуваха за конституционните променил са изгонени от партията и е интересно какво се случва, посочи той. Но, както каза той, този импулс показа, че Западът има много повече влияние в Македония, отколкото Русия.

Русия няма толкова власт и не може да бъде на същото ниво като Америка и Европейския съюз. Руската политика на Балканите е опортюнистична“, заяви Бечев, като добави, че "Русия ще използва всяка възможност, която се появи, и вероятно ще има определен ефект. Това би могло да бъде някоя инициатива със Сърбия, тъй като Сърбия остава ключов съюзник на Русия. Така че те ще кажат: "Добре, загубихме Македония, но все още Сърбия е много по-важна за нас и ще продължим със сътрудничеството по въпросите на сигурността." 

Интервюто препечатваме от "Фокус".