В момента не е ясно къде се вземат властовите решения. При една нормална ситуация настоящото управление няма как да продължи да функционира. Бойко Борисов е успешен властоиграч, който обаче отдавна няма бъдеще като политик.

Това са част от коментарите на политолога Евгений Дайнов за актуалната политическа ситуация в България в интервю пред "Фокус". 

Според Дайнов лидерът на БСП Корнелия Нинова крепи Борисов във властта или защото двамата са се договорили, или от системна глупост. Той смята, че "Демократична България" предлага алтернатива на сегашното управление в своите документи. Тази формация обаче няма харизматични лидери, които да поведат хората. Според Дайнов България все повече се превръща в "селско-балканска-феодално-провинциално-социалистическа конструкция". И единствените, които могат да я извадят от това състояние са хората с гражданско самосъзнание, както се е случвало много пъти от Възраждането насам. Тези хора обаче трябва да преодолеят своите различия.

"Откакто Бойко Борисов е отново министър-председател, ние виждаме доста повтарящи се неща. Едно от тези повтарящи се неща е непрестанното потъване от скандал в скандал, все по-брутално говорене, все по-брутални действия и потъване от погледа на истинските места, където се вземат решения", каза Дайнов.

Той поясни, че в момента не е ясно къде се взимат решенията.

"Ние не знаем, кой какви решения взима и защо. Например, как и кой взе решението, как се стигна дотам, че за дупката във Варна виден член на БСП - Гергов - да получава 43 милиона от ГЕРБ. Ние изобщо не знаем какво е станало там.  Така че много трудно се предвиждат неща. Второто нещо, което е, освен че не знаем къде се взимат решенията, кой ги взима и защо, отгоре ни заливат с постоянни скандали и брутално говорене, което пък кара хората изобщо да не се опитват да гледат, какво правят политиците с властта и парите, които са взели от тях. Това е ситуацията. И очевидно сме в такъв режим невидимо управление, скрито, покрито с брутално говорене и поредица от скандали", коментира Дайнов.

Според него в една нормална ситуация коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма как да продължи да функционира, защото всеки е снел доверието си от партньора.

"Само че вече България не се управлява по политически начин, а по гангстерски, бандитски, шайкаджийски. И най-интересното би било, ако след тези политически заявки, все пак продължат заедно, а е очевидно, че има достатъчно интереси, които да ги държат заедно, въпреки декларираната нетърпимост един към друг в малката коалиция", каза Дайнов.

Той коментира и заявките на третото правителство на Борисов да изкара мандата си.

"Ако Бойко Борисов завърши този мандат по начина, по който управлява или не управлява, това би била много тежка присъда за българската демокрация. Това би ни съобщило, че не сме способни вече чрез демокрация да махаме хора, които не умеят или не искат да управляват и чиято очевидно единствена цел е да използват ресурсите на обществото, да превземат фирми, да взимат от обществени фондове и така нататък и които все по-отчетливо наказват несъгласните със себе си. Това се превръща в някаква нелепа селско-балканска диктатура. Ако стигне до края на мандата си, това говори лошо за така нареченото гражданско общество", смята Дайнов.

Той коментира и поведението на БСП.

"Някой ден историците ще си зададат въпроса, как се случва така, че всеки път, когато ГЕРБ започне да губи позиции, да губи репутация, да губи власт, всеки път, когато ГЕРБ се уплаши от нещо, Корнелия Нинова се появява на сцената и ги спасява с някакво свое наглед неразумно действие или зле проведено действие, както са и нейните вотове на недоверие. Има два отговора на този въпрос. Единият е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се разбрали тя да му помага всеки път, когато той се уплаши от нещо. Другият отговор на този въпрос е, че историята се обяснява не с конспирации, а с човешка глупост. Ако политическата глупост на Корнелия Нинова обяснява това, че всеки път, когато ГЕРБ се уплаши, ги спасява по някакъв начин, значи това е някаква нейна системна глупост и тя изобщо не става за политик, а камо ли за лидер на опозиционна партия", заяви Дайнов.

Според него обаче правителството може да падне във вскеи един момент.

"То може както да изкара, така и да падне ей сега, както си приказваме да се окаже, че Бойко Борисов е подал оставка. Това е една смайващо нестабилна и нелепа конструкция от самото си начало. И в една по-стабилна демократична среда отдавна би паднало това правителство. Във всеки момент може да падне, както може и да изкара докрай", поясни Дайнов. 

Според него единственото, което крепи кабинета, е липсата на политически субект, който да обедин съществуващто недоволство у обществото.

"Това навремето го правеше СДС, докато съществуваше в добър вид. Всеки път, когато имаше гражданско недоволство, СДС намираше начин да го назове, да застане отпред и да го вкара в политиката - в парламента и в правителството. Този път такъв политически субект не се вижда и това осигурява спокойствие на управляващите политици, защото тези граждански недоволства не лансират нови политически актьори, които биха могли да изместят сегашните. Това е лошо. Това говори, че политиката вече не представлява онова, което искат гражданите. Те не са представени в нея, което отново говори за слабост на нашата демокрация", смята Дайнов.

Според него единственият политически субект, който представялва алтернатива е "Демократична България".

"Този субект дори произвежда много грамотни политически текстове, политически заявки и заявки за управление - икономически програми и какво ли още не. Те единствени произвеждат на хартия алтернатива на сегашното състояние, но те очевидно не са в състояние да убедят хората, че са на тяхна страна и могат техните недоволства да ги преформулират в реална ефективна политика и след това да я приложат във властта. Има някаква неспособност да бъдат убеждавани хората, че техните добри хартиени документи могат да се превърнат в политическа власт. Там има някакво прекъсване", анализира Дайнов.

И допълни:

"В политиката освен разум и писането на добри управленски документи, трябва да има и харизма, трябва да има магия, трябва да има емоция, трябва да има устрем, трябва да има надежда. Тази емоционалната, душевната част от политиката очевидно лидерите на Демократична България не я умеят. Не могат да запалят хората".

Според Дайнов "Демократична България" трябва да намери лидери, които да запалят хората и те да бъдат изведени отпред.

"Трябват лидери, които към инак разумните документи, които се правят, да добавят искрата надежда, искрата устрем, които трябват на всеки политик", каза той.

Дайнов определи Борисов като "човек е неспособен да ръководи процеси".

"Той може да води хора, но е неспособен да ръководи процеси на равнище държава. Той е неспособен да формулира и да прокарва смислена реформа, тоест да подобри състоянието в някакъв сектор. Това, което гледаме, е това, което той винаги е правил - да стои максимално дълго на властовата позиция, на която се намира в момента чрез постоянен разговор с хората покрай себе си така, че да ги подрежда в конфигурация, която да го крепи. Да се крепи на власт е неговата единствената цел, единственото нещо, което осмисля неговото присъствие като министърпредседател в нашия живот. Няма цел отвъд това, няма цел за цялото общество, няма цел да се обслужват интересите на хората. Това го прави гибелно вреден политик, политик, който не работи за общото, дори не е политик, той е някакъв властоиграч. Така че като властови играч той има ходове. Той може да подрежда другите властови играчи покрай себе си така, че да не го клатят много. Но като политик той отдавна няма бъдеще", анализира Дайнов.

Според него "България се превръща в селско-балканска-феодално-провинциално-социалистическа конструкция, каквато я помним от 80-те години". А единствените, които могат да я извадят от това състяние са гражданите. Дайнов поясни, че не става дума за хората, живеещи в градовете, а за онеси, които имат гражданско съзнание.

"Това, което е ставало всеки път в българската история от Възраждането насам, когато България е изскачала над селскопровинциалния си бит, е критичното малцинство образовани граждани да се съберат, да надмогнат своите противоречия, да се съберат заедно и да насочат държавната кола в друга посока. Това се е случвало много пъти в българската история. Време е отново да се случи пак. Аз не мисля, че по-малко са станали критичното количество граждани образовани хора в момента в сравнение с тези от средата на 19-ти век. Не са по-малко. Повече са. Въпросът е, че са разделени на толкова крилца и перца, поради липса на големи победи през последните години. Няма нищо по-разделящо от загубата. Засега не намират пътя един към друг. Това, ако се случи, ако се съберат отново, ще извадят  България от това провинциално блато", смята Дайнов.