Още един "безполезен европейски цирк". Така министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини нарече Европейския съд за човешките права. Повод за гнева му бе решението на магистратите, че Италия е нарушила правата на мафиотския кръстник Бернардо Провенцано в последните месеци от живота му.

Европейският съд за човешките права постанови, че Рим е нарушил правата на мафиотския бос, като го е държала затворен при много строг затворнически режим в месеците преди смъртта му.

Бернардо Провенцано.

Провенцано почина в затворническо крило в болница в Милано преди две години на 83-годишна възраст след години на влошаващо се здраве. Той бе заловен през 2006 г. след 43-годишно бягство и осъден на доживотен затвор по няколко дела, в това число за масово убийство, трафик на наркотици и отвличания. Провенцано стана шеф на Коза ностра, след залавянето на легендарния кръстник Салваторе Рийна - Тото, наричан още Звяра.

Провенцано бе поставен при специален затворнически режим, целящ да попречи на лидерите на мафията да продължат да организират престъпните си дела от затвора. Посещенията за тези мафиотски лидери бяха ограничени, имаше ограничения и в техните дейности и в закупуването на храна за тях. 

ЕСЧП обяви, че продължителното задържане на Провенцано не е нарушило неговите права и че той е получавал експертна медицинска грижа. Но оставянето на Провенцано при строгия затворнически режим и в месеците преди смъртта му, когато неговото състояние се е влошило все повече, е било нарушение на неговото право да не стане обект на нехуманно и деградиращо отношение. Съдът отказа да постанови изплащане на компенсация на сина на Провенцано, който беше завел делото. Той пък каза, че изводите на съда, че е било нарушено правото на Провенцано да не бъде подложен на нехуманно и деградиращо отношение са сами по себе си достатъчна компенсация за него.

Решението на съда бе отхвърлено от вицепремиера и вътрешен министър от Северната лига Матео Салвини. Той каза, че "решенията за Италия трябва да бъдат взимани от италианците, а не от другите". Салвини нарече базирания в Страсбург съд, който е част от Съвета на Европа и не е свързан с ЕС, "още един безполезен европейски цирк", пише БТА.