Каквото и да се напише за фамилията Николай и Евгения Баневи - техните бизнес начинания, светски изяви и политически опити - все ще е недостатъчно. Последната новина за тях е задържането им тази сутрин във френския град Ница, след издадена европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Двамата са обвинени за участие в престъпно сдружаване на извършване на данъчни, длъжностни и документни престъпления и за пране на пари.  

През годините те станаха синоним на злоупотребите в началните години на прехода, заиграване с властта - независимо коя е тя. 

Началото - комсомолски секретар

През ученическите си години и в казармата Банев е неизменно комсомолски активист. През 1977 г. Банев става комсомолски секретар. В началото на 1981 г. започва щатна работа в Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), където работи до 1988 г. като инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на Комсомола в Хасково. Общо осем години работи в ДКМС, като заема различни ръководни длъжности в Заводски комитет, Общински комитет, Окръжен комитет и Централния комитет на ДКМС. През това време заема и длъжности в редица органи на местната и централната власт и различни обществени организации и движения.

След 1990 младият комсомолец бързо се преориентира и създава охранителна фирма в Хасково. Провинцията обаче е тясна за „предприемаческия“ му дух, затова след стартирането на масовата приватизация взема заем от 3,5 милиона щатски долара от чешката фирма „Форестинвест“ и създава приватизационния фонд „АКБ Форест“. Чрез него Банев привлича приватизационните бонове на гражданите, обещавайки им лихва от 40% годишно, която така и не изплаща. Въпреки това набраният на хартия капитал му е достатъчен, за да закупи първоначално дялове в над 30 предприятия. Така Банев вече е милионер.

Съдбата на "Полимери"

Баневи бяха собственици на завод "Полимери" от 1998 г. до 2012 г.

Николай Банев успя да се сдобие със завода чрез боновите книжки, дадени във фонда му АКБ "Форест". Освен "Полимери", той си напазарува и морския курорт "Русалка" и още хотели и къмпинги по Южното черноморие.

През август миналата година премиерът Бойко Борисов заяви, че в случая с "Полимери" става дума за "пладнешки грабеж", а сега трябва да бъдат платени 15 милиона лева за обезвреждане на химикала.

Започва унищожаване на опасен химикал в "Полимери, а приватизацията на завода ще се разследва. Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж в завода "Полимери" ще си получат заслуженото. ... Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах" и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Мисля, че във Варна, в Провадия или в Девня за доста по-стойностни неща биха могли да се похарчат 15 млн."

Банева обаче прехвърли изцяло отговорността за състоянието на предприятието на съда и синдика. Тя припомни, че семейството ѝ не е в управлението на предприятието от края на 2012 г., когато то е обявено в несъстоятелност заради задължение от 36 000 лева към Електроенергийния системен оператор. Но всъщност съдът преценя, че "Полимери", което е на загуба от 2009 г., не е в състояние да обслужва текущите си задължения и натрупало над 20 милиона дългове.

"Ние управляваме предприятието от 1998 до 2012 г. Оттогава досега то се управлява от синдик Иван Балабанов. Премиерът Борисов е въведен в заблуда, че Баневи са опоскали предприятието", каза м. г. Банева.

Според нея "гнилите ябълки" в Окръжния съд в Бургас са направили така, че "Полимери" от предприятие с над 200 млн. лева активи се е превърнало в "лунен пейзаж". 

И се възмути:

"Няма да обръщам внимание на елементаризиране на ситуацията с майбаси, мерцедеси и т.н."

Политическите им опити

През 2015 г. семейство Николай и Евгения Баневи се впусна в нова инициатива. Фамилията, която често се оплаква от икономически и политически репресии, обяви, че ще прави Евразийски клуб - нещо като алтернатива на Евроатлантическия.

"Евроатлантическата ориентация доказа, че чрез нея България не е в състояние да осигури висок жизнен стандарт на населението си", обясни Банев.

Той разкритикува политическата и икономическата обстановка в страната. Тя била добра само за "малки прослойки близки до управляващите и, разбира се, на олигархични кръгове, които натрупаха милиарди на гърба на дребния и средния бизнес, който няма възможност да въстане". Тази реторика, по-близка до някой крайно ляв лидер, принадлежеше на крупен собственик, самият често определян като олигарх.

Банев разви тогава и идеята как България може да стане обект на завист от Сингапур и Хонконг - ако бъде мост и използва облекченията хем от Европейския съюз, хем от Евразийския.

"Ще видите какъв бум, скок, взрив ще стане. И Сингапур, и Хонконг ще почнат да ни завиждат", прогнозира той.

Оплакванията от политически гонения

През последните години Баневи периодично се жалваха политически репресии спрямо семейния бизнес, Евгения даже направо обявяваше, че я е страх да остане със семейството си в България. Сред поводите беше избухнала пред столичен офис на фамилията пиратка и разрушаването на обявения за незаконен басейн в комплекс "Русалка" през 2015 г. През 2016 г. фамилията се оплака, че са били запалени седем техни автомобила. Горя и къщата им в Бояна. По това време Евгения Банева обвърза неблагополучията на фамилията с Пеевски.

На евроизборите година по-рано Евгения Банева се пробва като независима кандидатка, която залага на своя интелект като "образована, еманципирана, млада жена" и на лозунга "Против всички партии". През 2016 г. съпругът ѝ се беше кандидат за президент и получи 4000 гласа.

Семейство Баневи се оказаха и в "Досиетата Панама". Двамата, както и още няколко повтарящи се имена са били вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г.

Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнесмен, който да няма офшорки. Това са законни практикиПлащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП”, обясни тогава Евгения

В последно време Баневи влизаха в новините заради сблъсъците си с правосъдието заради неплащане на данъци на фирмите на фамилията и обвиненията срещу ГЕРБ. Според Банева партията на Бойко Борисов подлагала на репресии нея и съпруга ѝ, за да им вземе бизнеса.

Тя беше осъдена условно, тъй като прекъснала въздушен електропровод, който минавал през курортния комплекс "Русалка", който е собственост на семейството, но впоследствие присъдата беше отменена. Фамилията водеше и битки с община Каварна и бившия вече кмет Цонко Цонев, който се опитваше да гарантира свободен достъп до плажната ивица на туристическия комплекс.

Един от последните скандали, с който Баневи влязоха в новините, беше сблъсъкът им с Митко Каратиста за къмпинг "Каваци".

Звезден блясък?

Ако се съберат информациите по медиите, посветени само на светския живот на “звездната двойка”, вероятно те биха оформили няколко десетки дебели тома.

За няколко години Николай Банев беше и собственик на футболния „Берое”, като между него и феновете се появиха сериозни търкания.

Като бизнес партньор с издирвания сега хотелиер Ветко Арабаджиев той придоби и частен самолет. Арабаджиеви бяха кумове на пищната сватба на Баневи, но после отношенията им охладняха.

Семейството охотно споделяше всякакви подробности за обувките си, колите си, чантите си, спалните си и т. н.  Същевременно отбягваха темата как Николай Банев се е сдобил с първия си милион и какво се е случило по времето на масовата приватизация. Пожар в къщата им в Бояна през юли 2016 г. "освети" за кратко лукса, в който фамилията живее, но после всичко пак помръкна.

Преди няколко години слух прати фамилията в емиграция в Южна Африка. Той обаче се оказа силно преувеличен. Сега бяхо открити на по-близко разстояние - в Ница.