Президентът Румен Радев е номинирал проф. д.ю.н. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд на Република България.

Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционен съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина

Това е аргументацията за избора на Семов от администрацията на държавния глава.

Още от официалната му визитка

Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

Проф. Атанас Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-ото народно събрание.

В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-вото народно събрание.

От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България.

Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.

Син е на Марко Семов.

Кандидатурата му за български генерален адвокат не беше приета

През 2015 г. в писмо до 28-те страни членки "Съветът на мъдреците" към Съда на Европейския съюз обяви, че не приема кандидатурата на Семов за български генерален адвокат. С пълно мнозинство Комитетът по чл. 255 от Съда на Европейския съюз (известен също като „Съвет на мъдреците”) отхвърля окончателно българската кандидатура за поста генерален адвокат в Съда на ЕС, съобщиха тогава дипломатически източници, цитирани в медиите.

Решението на Комитета е изпратено също в писмо до 28-те страни членки на ЕС, като в мотивите си най-висшите магистрати на ЕС са обявили, че българският кандидат е участвал в нагласен конкурс от Министерството на правосъдието, няма необходимия практически опит за магистрат от такава величина и няма необходимия юридически стаж за подобна позиция.

През ноември "по терлици" излезе съобщението, че министърът на правосъдието инициира оттеглянето на кандидатурата на Семов за генерален адвокат в Съда на ЕС от страна на България.

По-рано днес съдиите излъчиха Павлина Панова и Надежда Джелепова за свои представители в КС.

Обект на прокурорска проверка

Около година по-рано Семов бе обект на прокурорска проверка във връзка с ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Софийската градска прокуратурата (СГП) обаче постанови отказ да образува разследване по случая, който бе отменен от Върховната касационна прокуратура. В крайна сметка СГП отново отказа да разследва Семов.

Политическа кариера при Яне Янев

Атанас Семов е близък съратник на лидера на РЗС Яне Янев.и влиза в НС от неговата партия. От РЗС той става и зам.-шеф на Народното събрание. Семов е известен противник на Истанбулската конвенция.

През 2011 г. РЗС издигна Семов за кандидат-президент, а предизборният му слоган бе "Аз ще уволня Бойко Борисов". След като кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев спечели поста, РЗС направи рязък завой към управляващата партия, а лидерът ѝ Яне Янев, с когото Семов демонстрираше силна политическа близост, стана съветник по антикорупционните въпроси на Борисов. През 2012 г. Семов бе предложен неуспешно от РЗС и за конституционен съдия.

Президентската номинация за член на КС обаче на практика означава, че той вече е избран за конституционен съдия, защото Семов единствено трябва да се закълне, което е формалност.