"Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България."

Това пише в съобщение на Алфа финанс холдинг, след като по-рано днес прокуратурата обяви, че образува ново досъдебно производство срещу Иво Прокопиев по сигнал на КПКОНПИ. По-рано КПКОНПИ запорира активи на издателя и бизнесмен по досъдебно поризводство, стартирано от... прокуратурата.

"Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано", казват още от "Алфа финанс холдинг".

Ето и цялото съобщение на компанията:

"Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията "Прокуратура" е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии.

Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии "Капитал" и "Дневник" и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които "Капитал" публикува в последните си броеве.

Приватизацията на "Каолин" и развитието на компанията след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което доведе до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането й в регионален лидер. Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки, при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения."