Вдъхновяващата научна работа на три прекрасни българки учени ще бъде наградена със стипендия от 5000 евро всяка. Имената на тазгодишните победителки по програмата „За жените в науката“ ще бъдат обявени на официална церемония на 31 октомври от 17 ч. в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Д-р Изабела Генова.

Тази година се отбелязват 20 години от началото на програмата в световен мащаб, а от 2010 г., вече 8 години, тя успешно се реализира и в България. L’Oréal България, Националната комисия за ЮНЕСКО-България и СУ „Св. Климент Охридски“ си партнират в организацията на тази единствената по рода си глобална инициатива у нас.

Д-р Кирилка Младенова.

Според статистиката жените все още са слабо представени в областта на науката – те представляват едва 28% от развиващите се в сферата.  Именно поради това, всяка година „За жените в науката“ мотивира младите момичета и жени учени да разгърнат научния си потенциал, подкрепя ги при реализирането на проектите им и отдава заслуженото внимание на забележителните резултати, които постигат.

Д-р Наталия Берберова-Бухова.

От основаването на инициативата до днес L'Oréal и ЮНЕСКО са отличили над 3 100 жени учени в 117 държави. Водени от идеята, че светът има нужда от наука, а науката от жени,  L'Oréal и ЮНЕСКО надграждат и развиват програмата всяка година, а интересът към нея неизменно расте както от страна на желаещите да участват, така и от широката общественост.

Вход за церемонията: свободен.