ДЖОНАТЪН ЛИМАЙЪР и КЕН ТОМАС, Асошиейтед прес

Докато страхът от пратките с бомби се разраства, риториката за национално единство бързо отстъпи място на нападките. Президентът Доналд Тръмп обвини медиите, че провокират гняв в обществото, а кандидати за Конгреса от цялата страна си размениха нападки. 

По-малко от две седмици преди междинните избори откриването на пощенски пратки с бомби в тръби, адресирани до известни представители на Демократическата партия (което може би щеше да накара цялата страна да се замисли в някоя друга епоха), почти не се отрази на кампанията. Нападателните изявления продължиха да бъдат излъчвани по телевизията, а нападателните реплики останаха в предизборните речи. Президентът не направи изказване от Белия дом и не се обърна към предшественика си, който бе един от обектите на заплахата. Вместо това той отправи поредните си критики към медиите.

"Голяма част от Гнева, който наблюдаваме днес в обществото си, има за причина преднамерено фалшивите и неточни новини, предавани от Традиционните медии, които аз наричам медии за Фалшиви Новини. Поведението им стана неописуемо лошо и изпълнено с омраза. Традиционните медии трябва да коригират поведението си и то БЪРЗО", написа Тръмп вчера в Туитър.

Тази реакция бе поредното доказателство за новата политика през епохата на Тръмп, когато единството бива надценявано, информационните потоци текат бързо и изглежда, че нито една от двете партии не желае да демонстрира етично поведение. Вместо това моментът, който можеше да сплоти дълбоко разделената страна, подтикна за пореден път демократите и републиканците да си отправят взаимни обвинения за проблемите на САЩ.

Помощниците в националните предизборни щабове на демократите и републиканците в Конгреса заявиха, че не виждат признаци някои кандидати да са променили изказванията и програмите си заради бомбените заплахи. Мнозина обаче са започнали да отправят заключителните си послания от кампанията, които обикновено са по-позитивни.

Кандидатът за конгресмен от Индиана Майк Браун разпространи нова реклама, в която сравнява сенатора от демократите Джо Донъли с надуваема танцуваща фигурка, използвана за привличане на вниманието в автокъщите, и го нарича "сенатор, който казва всичко, но не прави нищо".

Други кандидати като кандидатката за Сенат на републиканците от Уисконсин Лий Вукмир и сенаторката от демократите Тами Болдуин, за чието място се бори Вукмир, също не останаха по-назад. Вукмир направи връзка между Болдуин и Хилари Клинтън сред виковете "Вкарайте я в затвора!" на вечерна проява с Тръмп. Болдуин планира да участва на събитие в Милуоки в петък заедно с бившия президент Барак Обама.

Някои от критиците на Тръмп го обвиниха за резкия тон и заради това, че не е поел отговорност за своя принос към отровната политическа атмосфера.

"Никой не причинява такова разделение и такъв гняв като Доналд Тръмп и да се твърди нещо друго би било напълно погрешно", заяви бившият министър на жилищното строителство и градоустройството Джулиън Кастро, който обмисля да се включи в надпреварата за определяне на кандидат от Демократическата партия за президентските избори през 2020 г.

"Дори не би ни се налагало да водим подобен разговор с друг президент, бил той републиканец или демократ, защото той би бил на достатъчно високо ниво, че да не използва подобна изпълнена с омраза и подтикваща към гняв риторика", добави той.

Тръмп трябваше вчера да се обади на Обама или Клинтън във връзка с адресираните до тях пакети, но разговаря с губернатора на Ню Йорк от демократите Андрю Куомо, в чийто щат бяха доставени голяма част от пратките.

Тръмп заяви, че привържениците на десницата също са ставали обект на тормоз, изтъквайки някои известни инциденти, в които хора с консервативни убеждения са били обиждани в ресторанти и на публични места от политическите си противници. Част от съюзниците на Тръмп, сред които най-големият му син Доналд Тръмп-младши и консервативният анализатор Лу Добс разпространиха в социалните мрежи идеята, че случаят с бомбите може да е изфабрикуван от демократите.

Сенаторът републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм защити Тръмп в Туитър:

"Аз не обвиних Бърни Сандърс, когато негов симпатизант простреля конгресмена Стив Скалийз. Няма да обвиня и президента Доналд Тръмп за тези действия на безумци".

Греъм има предвид стрелбата през 2017 г., при която бяха тежко ранени Скалийз и други хора. Стрелецът Джеймс Ходжкинсън бе публикувал в социалните мрежи съобщения, намекващи, че негова мишена са републиканците.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че е "позорно" да се твърди, че президентът носи някаква отговорност за изпратените до опонентите му пакети. Тя каза вчера пред журналисти, че има голяма разлика между "направени изказвания и предприети действия" и също припомни случая със Скалийз.

На въпроса дали президентът възнамерява да смекчи риториката си и да намали личните нападки, Сандърс отговори, че Тръмп ще "продължи да обяснява случая с различията между демократите и републиканците" с оглед междинните избори за Конгрес следващия месец.

БТА