От академичната 2019-2020 г. студентите в магистърските, както и в докторските програми на Централноевропейския университет ще се обучават във Виена. Това се казва в съобщение от настоятелството на ЦЕУ. Преместването на т.нар. университет на Сорос започва от 1 декември 2018 г.

Целенасочените усилия на правителството на Виктор Орбан да прогони ЦЕУ от Будапеща изглежда най-накрая се увенчаха с успех.

Причината за преместването, се казва в съобщението от университета, е, че унгарското правителство не е изпълнило споразумението, което позволяваше на ЦЕУ да действа свободно на територията на Унгария като американска образователна институция с акредитация от щата Ню Йорк.

"Предприехме всички необходими действия. Многократно показахме отвореността си да намерим решение, което да гарантира нашия институционален интегритет и академична свобода. Чакахме толкова дълго, колкото беше възможно", казва президентът и ректор на ЦЕУ Майкъл Игнатиеф. 

По думите му ръководството на университета е било подтикнато към това решение заради "нежеланието на унгарското правителство да предложи приемливо решение".

Съобщението за преместването идва във време, в което нараства натискът от страна на унгарските власти върху академичната свобода в страната. Наскоро беше приета и забрана за изучване на джендър науки в университетите (едно от направленията в ЦЕУ), както и нови по-тежки данъчни изисквания.

ЦЕУ направи много опити да остане в Будапеща, където университетът съществува от повече от 25 години. В Будапеща имаше и поредица многохилядни митинги в негова защита, много световни учени се обявиха в защита на неговата академична свобода.

"В продължение на 18 месеца защитавахме нашето право да останем в Будапеща като американска институция, но не можем да получим от унгарското правителство нужните ни гаранции за академичната ни свобода", обяснява още ректорът.

Той добавя, че ЦЕУ ще остане свързан с Будапеща и ще осъществява изследователска и образователна дейност там, доколкото е възможно.

"Очакваме да предложим на студенти от над 90 държави възможността да учат в друга велика централноевропейска столица", добавя Лион Ботщайн, председател на настоятелството на университета.

През 2019-20 г. студентите първа година ще започнат обучението си във Виена и ще получат американски дипломи. Вече записаните студенти ще останат в Будапеща и ще довършат там обучението си.

Университетът, чийто основател е милиардерът филантроп Джордж Сорос, е създаден през 1991 г. Проблемите на висшето учебно заведение започнаха през април 2017 г.

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Сорос, че подстрекава към миграция в Европа и се опитва да влияе на унгарската политика, оказвайки подкрепа на неправителствени организации като "Трансперънси интернешънъл" и Унгарския хелзинкски комитет.

Правителството на Орбан дълго отлагаше подписването на споразумение, по силата на което ЦЕУ ще може да остане в Будапеща и да продължи да издава американски дипломи.

Централноевропейският университет се смята за проводник на либерални, често ляволиберални идеи, които са в пълно противоречие с новия курс на национализъм и консерватизъм, който налага официална Будапеща. На среди сред управляващите не допадаха програми като джендър курса или определяния от някои като "марксистки" департамент по социология.