Основателят на Уикилийкс Джулиан Асанж, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г., е готов да се предаде на британското правосъдие, ако получи гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ, съобщи негов адвокат, цитиран от Франс прес.

През май 2017 г. Швеция прекрати делото си срещу Асанж за изнасилване и сексуално нападение, но британското правосъдие отказва да отмени издадената срещу него заповед за задържане с аргумента, че през 2012 г. Асанж не е спазил условията на освобождаването си под гаранция.

"Според британските закони Асанж може да бъде осъден на три до шест месеца" затвор за неспазването на тези условия, обясни адвокатът му Карлос Поведа по еквадорската телевизия Екуавиза. "Искането на защитата му обаче е да получи нужното уверение, че след тази присъда той няма да бъде екстрадиран в САЩ. Това е изключително важно условие", добави адвокатът.

47-годишният Асанж се опасява, че ако излезе от еквадорското посолство, ще бъде арестуван, а след това екстрадиран и съден в САЩ за публикуването от Уикилийкс през 2010 г. на множество поверителни американски дипломатически и военни документи.

В четвъртък генералният прокурор на Еквадор Иниго Салвадор заяви, че Кито е получила гаранции от Лондон, че Асанж няма да бъде предаден на трета страна, ако напусне еквадорското посолство.