Лидерите на Турция, Русия, Франция и Германия призоваха за създаване "преди края на годината" в Сирия на комисия, която да състави нова конституция, и за улесняване на доставките на хуманитарна помощ в страната, обхваната от кръвопролитна гражданска война от повече от седем години, предадоха световните агенции.

Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Русия Владимир Путин и на Франция Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел, се събраха днес в Истанбул на безпрецедентна среща на върха за Сирия. Четиримата лидери са на мнение, че по военен път не трябва да се решава сирийския проблем.

"Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия", обобщи Ердоган.

В заключителната декларация те призоваха за "създаване и за (първо) заседание в Женева преди края на годината на Конституционна комисия, ако обстоятелствата позволят", както и "осигуряване на бърз, сигурен и неограничен достъп на хуманитарните организации в цяла Сирия".

Четиримата лидери освен това подчертаха необходимостта от запазване на примирието в северозападната сирийска провинция Идлиб, договорено миналия месец с посредничеството на Русия и Турция.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура окачестви като конструктивна дискусията на четиристранната среща.

"Проведохме полезна, конструктивна и интензивна дискусия с лидерите на Русия, Германия, Франция и Турция, каза Стафан де Мистура."

Преди срещата медиите в Русия обърнаха внимание и на икономическия й аспект. РИА Новости съобщи, че въвеждането в експлоатация на двете разклонения на газопровода "Турски поток" трябва да се случи до края на 2019 година. Това е било описано в материали за подготовка на Путин за визитата.

Газопроводът "Турски поток" ще се състои от две разклонения с мощност 15,75 млрд. куб. м. всяка, положени по дъното на Черно море. Първата тръба е предназначена за доставка на газ до турските потребители, а горивото по втората трябва да бъде изнасяно в страните от Южна и Югоизточна Европа. Както пише РИА Новости, в края на май стана известно, че "Турски поток" ще бъде продължен към България. Освен това, от Будапеща изразиха надежда, че газопроводът ще бъде достроен до Унгария. Тези дни от "Газпром" съобщиха, че морската част на "Турски поток" е построена на 95%, а съоръженията на руското крайбрежие, при Анапа, са завършени и сега се пускат в експлоатация, а в Турция продължава строителството на приемния термина, припомня Фокус.