Полша е страната от ЕС, в която има най-бърз срив на доверието към важността, ефективността и безопасността на ваксините. Паралелно с това расте съмнението, че съответстват на религиозните вярвания на поляците.

Това става ясно от сравнително проучване на Европейската комисия за доверието и приемането на ваксините в 28-те държави членки.

Полша е страната, в която едва 59,3 на сто от анкетираните казват, че ваксините са съвместими с техните религиозни вярвания.  И това е най-ниският процент в целия Еврпейски съюз. Същевременно Полша е страна с преобладаващо католическо население, като управляваващата националистическа партия "Право и справедливост" насърчава връщането към "традиционните" ценности, патриархален модел и засилване на влиянието на религията. Неслучайно един от най-сериозните конфликти, разделили полското общество пред последните години, беше за абортите. След масови протести законопроектът, който предлагаше пълна забрана на абортите, не беше приет. Поне засега.

Системата за имунизации, която се следва в Полша е ваксинирането да е задължително и безплатно за всички деца на територията на страната. Като в противен случай се предвиждат санкции. Имунизационният календар предвижда 11 иминузации на децата. Според полското законадателство родители, които не се съобразяват с календара за имунизации, получават предупреждение. Ако продължават да отказват ваксинации на децата си, са глобявани с около 2665 долара за всяка пропусната ваксина - общо за 11-те това са 13 325 долара.

Въпреки това обаче има голям ръст на отказите, при това с пъти - от 4893 през 2007 г. на 23 147 през 2016 г. по данни на Националния институт за обществено здраве - Национален институт за хигиена. Пак според данни на института през 2017 г. над 30 хил. родители са отказали ваксинации на децата им. Т.е. това са около 24 процента повече откази спрямо предходната година, което показва, че става дума за устойчива тенденция.  

Резултатите от европейското сравинтелно изследване показват, че анкетираните поляци имат ниско доверие към MMR ваксинирането, а това може да предизвика сериозни епидемии от морбили, особено заради големия брой случаи в съседна Украйна, допълват авторите. Силни реакции в страната има особено срещу ваксината против туберколоза, т. нар. БЦЖ ваксина (която в някои европейски страни не се прилага вече.). Но Полша граничи освен с Украйна и с други рискови страни като Русия и Беларус, където нивата на заболеваемост от туберколоза са високи. Същевременно през 2017 г. в страната бяха отчетени най-много случаи на рубеола за ЕС.

Изследвания показват също намаляващо доверие към ваксинирането в определени райони на страната - извън големите градове.

За тази тенденция на откази от имунизации и спадащо доверие в безопасността на ваксините не малка роля играят и много силните антиваксърски движения и особено групата STOP NOP. Тя води кампания против задължителното ваксиниране с разпращане на петиции до президента и организиране на масови демонстрации в големите полски градове. Последната такава проява на STOP NOP беше на 2 юни т. , обавен за Международен ден против задължителното ваксиниране на деца. 

Организации против ваксинирането и отделни личности, включително лекари, също са активно въвлечени в полската политика с депутати и имат силно присъствие в социалните и масовите медии. Влиянието им допълнително се подсилва от липсата на силна правителствена подкрепа за ваксинирането.

Данни от полската Национална санитарна инспекция показват, че групите срещу ваксинирането имат влияние върху 32% от родителите на неваксинираните деца.

Отчита се намаляващо доверие към ваксините и сред полските имигрантски общности във Великобритания. Това може би е индикатор за влиянието на организации в Полша върху възприятието и поведението на полските общности зад граница