Премиерът Бойко Борисов ще е гост на церемонията по откриването на третото летище в Истанбул, която е днес - на националния празник на страната, 95-ата годишнина от основаването на Турската република. 

На церемонията по откриването се очаква президентът Ердоган да съобщи името на новия аеропорт. С интерес се очаква и какво ще бъде името на новото летище. Тиражираха се различни варианти - от Ататюрк до имена на османски султани. Една от последните версии, за която писа изданието "Медиа радар" е, че то ще се казва "Мевляна" на името на персийския поет, учен и мистик Мевляна Джалал ад-Дин Руми, живял през 13 в., чието учение има много последователи по света.

Присъствието си са потвърдили държавните глави на осем страни. Борисов ще бъде единственият премиер от страна-членка на Европейския съюз, който ще уважи тържеството.

Аеропортът, който е един от мегапроектите на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще облекчи въздушния трафик към 15-милионния мегаполис.

Летището, чието строителство стартира през 2014 г., е сред най-големите в света - на площ от над 8 млн. кв. м и инвестициите до момента надхвърлят 6 млрд. евро. Цялата стойност на проекта ще е два пъти по-голяма.

То не е окончателно завършено, а днес ще бъдат открити две писти от първия етап, което ще му позволи да обслужва едновременно над 110 самолета. Финалните работи ще приключат през 2030 г. Тогава летището ще разполага с четири терминала, с жп линия между тях, 6 писти, перони за 500 самолета с обща площ 6.5 млн. кв. м, външен и вътрешен паркинг с капацитет за 70 000 автомобила.

При достигане на капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. ще започне подготовката за пускане на втората фаза на аеропорта.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети "Боинг" и "Еърбъс". От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови зелени технологии, което означава ниски разходи на електроенергия и вода.

Как ще протече церемонията

Тържествата за националния празник тази година съвпадат с церемонията за третото летище, което ще бъде открито от официалните лица начело с президента Реджеп Тайип Ердоган. След това тържествата ще продължат с прием в двореца Долмабахче в Истанбул.

По този начин за пръв път в 95-годишната история на Република Турция националният празник ще бъде отпразнуван извън Анкара, както повеляваше досегашната традиция.

Преди тържествата в Истанбул Ердоган и политическите лидери, както и началникът на турския генерален щаб ще поднесат венци пред гробницата на Ататюрк в Анкара съгласно държавния протокол. След тържественото откриване на третото летище ще започне пренасянето от сега действащото летище "Ататюрк" към новото място.

Планира се операцията да се извърши за 45 часа по въздуха. През това време летище "Ататюрк" и новото летище ще бъдат закрити за полети. Специалистите обръщат внимание, че операцията по преместването на съоръженията ще бъде най-мащабната извършвана досега в света.

Кметът на Истанбул Мевлют Уйсал съобщи, че през първите два месеца (до 31 декември т.г.) пътуването с градския транспорт до новото летище ще бъде с 50 на сто намаление до терминалите за вътрешните и международните линии.

Новото, трето летище на Истанбул е само на 250 км от Бургас. Шансовете обаче са на страната на Варна, понеже турската национална въздухоплавателна компания Turkish Airlines откри преди три години линията си между Истанбул и морската столица на България.