Премиерът Бойко Бориов е в Атина за срещата на върха ЕС - Арабски свят. В словото си пред форума Борисов призова арабите да вземат за пример ЕС и неговите ценности - върховенство на закона, правата на жените и др. Той декларира готовност България и Балканите като цяло да помогнат за справянето с глада в Африка чрез хранителни хъбове. Борисов поясни, че нашият регион е "и житница, и животновъдство"

"ЕС със своите ценности е пример, който арабският свят може да вземе за върховенството на закона, правата на жените, на децата, особено там, където има войни", каза Борисов.

И поясни, че не може да става дума само за инфраструктура, газ и петрол, тъй като на първо място са ценностите.

"Виждам огромни възможности на Балканите като цяло с Арабския свят. За това провеждаме на 3-4 месеца регулярни срещи, да обединяваме услилията на всички народи на Балкните, да бъдем конкурентноспособни. Вие имате газ, имате нефт. Трябва да помислим за Африка, за тези страни в света, в които глада, ежедневната прехрана са проблем. В това отношение Балканите като цяло и България в частност можем с хранителни хъбове да организираме доста в тази насока. Защото Балканите сме и житница, и животновъдство, и високи технологии", каза Борисов.

Според него България и Гърция се пример за добросъседтсво.

Форумът тази година е под наслов "Споделените хоризонти“. Очаква се по време на срещата да бъде обсъдена миграционната политика и борбата с бежанската криза, европейските и арабските политики за съседство, климатичните промени, както и социалните инвестиции.

По-късно премиерът Бойко Борисов ще присъства на откриването на новото летище в Истанбул по покана на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В Гърция и Турция премиерът Бойко Борисов ще бъде придружаван от министъра на финансите Владислав Горанов.