Ето я и най-негативната новина за българското кино през последните 30 години – държавата трябвало да финансира само позитивни филми и сериали. Или поне това предложил Тома Биков. Така в Турция правителството правело сериозна външна и вътрешна политика, мотивирал се депутатът от ГЕРБ, съобщава в. "Сега".

Но няма да се случи нищо подобно – "Великолепен век“ на позитивното българско кино и тв сериали не се очертава.

Ако управляващата партия у нас все пак е решила да работи по примера на своята турска посестрима – Партията на справедливостта и развитието – предстои премиерът Борисов да напълни затворите с журналисти и университетски преподаватели. Като начало може да заведе дела за обида срещу всички карикатуристи, публикували в "Прас-прес", начело с Чавдар Николов и Христо Комарницки, които го рисуват дебел.

Като оставим настрани шегите (и лишаването от свобода за шеги), това, което ще се случи с българското кино, ако този вид държавно финансиране влезе в Закона на филмовата индустрия, не е никак смешно.

Но няма да се случи нищо подобно – първо, защото подобно правило не съществува никъде в Европа (включително в Унгария и Полша), и второ, такава глупост няма дори и в Русия. Вярно, че по времето на Тодор Живков в партийното ръководство на киноиндустрията доста хора подкрепяха подобно малоумие, но и тогава държавата финансираше (и то изцяло) филми, критични към социалистическата действителност.

И добре, че беше така, защото иначе нямаше да гледаме „Двойникът“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“, „Вчера“… И след промените най-запомнящите се филми, някои от тях и с международно признание, са от категорията „негативни“ (по определението на Биков): „Мисия „Лондон“, „Тилт“, „Дзифт“, „Урок“, „Слава“… Да не говорим, че правилното определение за филми, които са положителни към държавата (тоест към властта), е реклама или пропаганда – и дори Тома Биков сигурно осъзнава това.

От една страна можем да сме спокойни, че това няма да се случи. От друга страна – щом се говори публично, значи все пак, има нещо. И дано това нещо да е обикновена глупост или банален опит на депутата за подмазване. Защото, ако не е това, остава само едно: предупреждение към хората, които правят критично кино – тоест към най-качествената част от гилдията. А това не е никак позитивно послание.

"Площад Славейков"